Volvo Car Gent startte vorige week opnieuw op

Heropstart bedrijven kan maar geleidelijk, Verbond Belgische Ondernemingen: "Pas eind deze maand 80% aan de slag"

Vanaf vandaag mogen B2B-bedrijven heropstarten: bedrijven die rechtstreeks met andere bedrijven werken, en dus niet met particulieren in contact komen. Over een week volgen de winkels. Maar die hele heropstart zal niet in een-twee-drie gebeuren, zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen: "De hele keten moet opgestart worden."

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) ligt op dit moment 40% van de private sector helemaal stil. Het gaat dus om bedrijven die door de coronacrisis de boel hebben gesloten, en op geen enkele manier werken. "We hopen naar 30% te gaan de komende weken", zegt Pieter Timmermans van VBO. 

De hele keten moet heropgestart worden. Pas eind mei hebben we weer 80% van de normale capaciteit

Pieter Timmermans, VBO

De heropstart van bedrijven vanaf vandaag zal dus maar heel geleidelijk kunnen gebeuren. Eerst mogen B2B-bedrijven weer openen, die niet met particulieren werken, en over een week de winkels. "Die ketens moeten helemaal opgestart worden", zegt Timmermans. "Je moet grondstoffen hebben om te kunnen produceren. Dan moet je het kunnen zenden naar een volgende ondernemer of verwerker, enzoverder. We denken dat we pas tegen het einde van de maand mei weer op 80% van de normale capaciteit kunnen werken."

Veiligheid

Volgens het VBO zijn bedrijven er wel klaar voor om veilig terug open te gaan, met respect voor alle nodige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus dus. "De groep van 10 heeft een referentiestuk gemaakt, en bedrijven zijn daar mee aan de slag gegaan", zegt Pieter Timmermans. "Bedrijven hebben maximale inspanningen gedaan om het te doen lukken. Er is ongerustheid, en dat is begrijpelijk. Werknemers komen nu in een nieuwe omgeving, en zullen zich op een andere manier moeten gedragen. Sommigen behoren tot een risicogroep of hebben een partner die tot die categorie behoort. Maar de voorbije weken zijn 60% van de bedrijven wél blijven werken. Zij hebben de regels rond afstand houden toegepast. Dus het kan onder veilige omstandigheden."

Thuiswerk

Bedrijven die zijn blijven werken, hebben heel veel beroep gedaan op thuiswerk. Dat is de toekomst, klinkt het soms. Maar VBO nuanceert. "Ik denk dat we al heel veel geleerd hebben. We hebben leren omgaan met videoconferenties, enzoverder. Maar het heeft ook zijn beperkingen. En dat ziet men nu in", zegt Timmermans. "Eerst dacht men: thuiswerk, fijn", gaat TImmermans verder. "Maar nu hoor je meer commentaren van werknemers die contact met de collega's willen. En telewerken met kinderen thuis is niet evident. "

Eerst dacht men: thuiswerk, fijn! Nu ziet men de beperkingen

Pieter Timmermans, VBO

Volgens Timmermans zal thuiswerk dus niet het nieuwe normaal worden. "Voor bepaalde functies waar het mogelijk is, zal men er wel meer op beroep doen. Maar contacten met collega's blijven belangrijk. Als je als team wil optreden, mag je dat niet onderschatten", aldus Timmermans.

Luister hier naar Pieter Timmermans van VBO in "De Ochtend" op Radio 1:

Laurie Dieffembacq

Bekijk hieronder twee reportages uit "Het Journaal" over de bedrijven die opnieuw heropstarten.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen