Huisartsen en ziekenhuizen starten opnieuw met gewone raadplegingen

Vandaag zetten we de eerste stappen in de exit uit de coronamaatregelen. Daarbij kunnen we iets makkelijker naar de huisarts, en ook in de ziekenhuizen gaan ze vandaag weer van start met raadplegingen en gewone behandelingen. 

Vandaag starten de huisartsen geleidelijk hun gewone werking weer op.  Want de voorbije weken werden niet-dringende consultaties uitgesteld en werden fysieke bezoeken ook beperkt. De huisartsen starten hun eigen praktijk met de nodige voorzorgen weer op. Maar tegelijkertijd zijn ze samen met hun collega's van de huisartsenkringen ook verantwoordelijk voor de vele bijkomende coronatesten die er in de triageposten moeten gedaan worden. 

Testen

Op dat vlak is nog lang niet alles in orde, zegt dokter Luc Hendrix van de Limburgse huisartsenwachtposten. Hoewel er dit weekend hard is gewerkt: "We wisten voor het weekend nog niet goed hoe of wat. En we moeten deze week nog het testsysteem testen. We gaan deze week ook testen afnemen van mensen die geen koorts hebben maar wel andere symptomen zoals keelpijn of kortademigheid."

En als de huisartsen iemand positief testen, dan moeten de tracers in actie komen. Die moeten van de besmette persoon te weten komen met wie hij allemaal in contact is gekomen en vervolgens ook weer die mensen contacteren. Maar dat netwerk van tracers moet nog worden opgezet.

Ziekenhuis

Ook in de ziekenhuizen gaan ze vandaag weer van start met de raadplegingen en de gewone behandelingen. Maar met de nodige voorzichtigheid, daarom zal dat voor de veiligheid ook nog maar gedeeltelijk gebeuren. Sarina Simenon van het Vesaliusziekenhuis in Tongeren: "Er zijn consultaties mogelijk en dringende ingrepen herstarten. Maar er zijn heel wat veiligheidsmaatregelen: er is een toegangscontrole aan de ingang, je moet zonder begeleiding komen en je ook houden aan de hygiënische maatregelen."

Meest gelezen