Tip: raak het mondmasker nooit aan als u het draagt.

Die eerste keer onwennig naar buiten met mondmasker: "Het is zoals watervrees, overwin je schroom en oefen"

Vandaag is het de eerste dag dat u in ons land verplicht wordt om in bepaalde situaties een mondmasker (of andere vorm van gezichtsbedekking) te dragen. Die eerste keer met mondmasker, het geeft velen een onzeker tot beklemmend gevoel. Staat het me of niet? Wat zullen anderen denken of van me denken? Caroline Braet, professor ontwikkelingspsychologie (UGent), bevestigt: "Het is het overwinnen van schroom." 

Braet geeft toe in "Wij zullen doorgaan" op Radio 1 dat ze al voor de spiegel heeft gestaan met mondmasker. "Het is wennen. Ik heb ook het gevoel dat álle mensen staren. Dat gevoel moet je echt overwinnen."

Zij noemt de schroom een vorm van sociale angst. "Wij willen tot een groep behoren waarbij we niét opvallen. Het gevoel van "mensen kijken naar mij" geeft ons angst. Dat heerst zelfs bij kleine kinderen die je een stip op hun hoofd zet en in de spiegel laat kijken, daar merk je ook al schroom. We willen evolutionair gezien niet opvallen."

Zet kleine stapjes om te overwinnen

Maar we zullen snel wennen aan mondmaskers, verzekert Braet ons. "Net als aan andere vormen van angst waar we ons op het avontuurlijke pad begeven. Het eerste gevoel is sowieso ongewoon. Het masker kan ook beklemmend werken: het werkt wat op de adem. Dan krijg je nog meer angstgevoelens. Komen daarbij de zorgen over werk, studies, gezin, enz. Dat allemaal bij elkaar kan de sociale angst vergroten. Je kijkt nog méér met de blik van anderen naar jezelf."

Sommigen kunnen hyperventileren. Mondmaskers zijn net een nieuwe kleine stressfactor

Braet vreest dat een deel van de bevolking zou kunnen hyperventileren (plots snel en diep ademhalen, red.). "De kleine stress stapelt zich op in deze coronatijden. En mondmaskers dragen is net een nieuwe kleine stressfactor."

De professor raadt aan om te oefenen: "Kijk in de spiegel, ga eens op straat met een mondmasker. Het is zoals watervrees overwinnen. Overwin met kleine stapjes en wees minzaam voor jezelf. Spreek jezelf moed in. En vooral: let op je buikademhaling. Panikeer niet! Het is normaal als het even niet goed aanvoelt." Braet benadrukt dat de situatie kan normaliseren als je beseft dat dit gevoel "erbij hoort".   

Oefen thuis rustig voor de spiegel om te wennen en het masker correct op te zetten.

Sinds vandaag is iedereen verplicht om de neus en de mond te bedekken bij gebruik van het openbaar vervoer. Bekijk onderstaande reportages uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen