Jelle Cleymans nog geen aspergeridder: "Misschien moet ik ze eindelijk zelf leren klaarmaken"

Vandaag zou acteur en muzikant Jelle Cleymans tot ridder geslagen worden in het "Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge" in Puurs-Sint-Amands. Het coronavirus besliste er anders over. "Ik hoop dat ik volgend jaar nog altijd ridder mag worden", zegt Cleymans op Radio 2 Antwerpen. 

Geen Aspergefestival in Puurs-Sint-Amands dit jaar en dat heeft ook gevolgen voor de jaarlijkse riddering van het "Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge". Dit jaar zou die eer voor acteur Jelle Cleymans weggelegd zijn, maar door de coronamaatregelen gaat dat niet door. "Uiteraard vind ik dat enorm jammer", zegt hij in "Start Je Dag".

Net zoals veel asperges is Cleymans geworteld in Klein-Brabant. "Ik vind asperges uiteraard heel erg lekker en mijn roots liggen in Puurs. Dat is toch wel de aspergestreek bij uitstek. Mijn overgrootouders hebben nog een aspergeveld hier in de streek gehad', zegt Cleymans." Mijn zus Clara is enkele jaren geleden ook aspergeridder geworden. Ik had het genootschap toen op Radio 2 gesuggereerd dat ookik dat wel zag zitten. Ik was dus maar wat blij dat het dit jaar mijn beurt was. Maar helaas!"

"Of ik nu officieel ridder ben? Ik weet het niet goed, aangezien er geen ceremonie is kunnen doorgaan. Ik twijfel ook of het voor dit jaar gaat zijn. We zitten volop in het aspergeseizoen, en we gaan toch wel even rekening moeten houden met de maatregelen. Misschien zal de riddering pas voor volgend jaar zijn."

Mijn overgrootouders hadden een aspergeveld, maar zelf heb ik nog nooit asperges klaargemaakt!

Jelle Cleymans

Over zijn favoriete aspergerecept hoeft Cleymans niet lang na te denken. "A la flamande! Botersaus, ei en petersie: heerlijk! Al is de combinatie met zalm ook fantastisch lekker. Dat is trouwens het laatste gerecht dat ik op restaurant heb besteld voor de lockdown. "

"Ik moet wel toegeven dat ik zelf geen asperges klaarmaak", bekent Cleymans. "Mijn grootmoeder en vader kunnen dat veel te goed, waardoor ik er zelf nog niet aan toegekomen ben. Eigenlijk heel erg", knipoogt hij.

Geen musicals of optredens

Voor Cleymans is het (tijdelijk) mislopen van zijn titel als aspergeridder niet de grootste bekommernis. Het coronavirus heeft zijn professionele leven flink door elkaar geschud. "Ik leef de laatste jaren zo goed als  alleen van het theater.  Alle voorstellingen van Daens zijn bijvoorbeeld weggevallen door het coronavirus. Het moeilijkste aan de situatie van nu is dat er geen perspectief is. We weten niet wanneer we er terug aan kunnen beginnen. Ik was zelf het najaar van 2022 al aan het inplannen, wat natuurlijk een onvoorstelbaar comfortabele situatie is voor een zelfstandige. Maar plots staat alles on hold en ben je nergens meer zeker van", besluit hij in "Start Je Dag".

Meest gelezen