(archieffoto)

Letland moet luchtruim sluiten voor op hol geslagen drone met een diameter van 5,5 meter

In Letland is het luchtruim gesloten, nadat de bestuurders van een drone met een diameter van 5,5 meter tijdens een testvlucht het contact met het toestel waren kwijtgeraakt. De internationale luchthaven van de hoofdstad Riga is dicht.

Volgens de fabrikant van het toestel zou het contactverlies de motor van het toestel automatisch moeten uitschakelen, maar dat is niet gebeurd. De drone heeft genoeg brandstof en batterij om 60 uur lang op een hoogte van enkele kilometers te vliegen. 

Door het coronavirus is er niet veel vliegverkeer boven Letland, maar de weinige passagiers- en vrachtvluchten kunnen niet doorgaan zoals voorzien, liet minister van Transport Talis Linkaits op twitter weten. Minstens één vrachtvliegtuig uit China moest naar buurland Litouwen worden omgeleid.

Er zijn militaire helikopters ingezet om de drone op te sporen, maar voorlopig zonder succes. Vandaag wordt de zoektocht hervat.

Meest gelezen