Foto: Stad Leuven

Leuven zoekt 1.000 gezinnen die zonnepanelen willen installeren

Leuven wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn en om dat doel te bereiken worden inwoners nu opgeroepen om zonnepanelen op hun dak te leggen.  De stad lanceerde daarvoor de campagne "Zonnige groetjes uit Leuven!" en hoopt 1.000 gezinnen te vinden die dit jaar zonnepanelen willen installeren. 

"Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering, want ze helpen je besparen op je energiefactuur en zijn goed voor het klimaat", zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid, David Dessers (Groen).  En het is ook de manier om ons doel van klimaatneutrale stad in 2030 te kunnen bereiken". Vorig jaar werden er in Leuven 500 installaties geplaatst, dit jaar mikt de stad op dubbel zoveel installaties. "We zoeken dit jaar 1.000 gezinnen die zonnepanelen willen installeren. Dat is ambitieus maar noodzakelijk om ons doel te bereiken." 

Dak geschikt voor zonnepanelen?

Bewoners die geïnteresseerd zijn kunnen op de website van de stad een online quick scan uitvoeren. Zo kan je snel nagaan of jouw dak interessant is om er zonnepanelen op te leggen. En als dat zo is kan je er bijvoorbeeld ook een offerte aanvragen via de groepsaankoop van zonnepanelen van het klimaatnetwerk Vlaams-Brabant. "Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren een heel stuk goedkoper geworden dus misschien is het nu wel interessant om de stap te zetten", zegt schepen Dessers.

Investeren in groene energie

Wie geen geschikt dak heeft voor een installatie of wie huurt, kan trouwens ook investeren in groene energie door zich aan te sluiten bij een lokale energiecoöperatie, die grote zonne-installaties op daken plaatst, gefinancierd door particulieren.  Zo worden er binnenkort zonnepanelen geïnstalleerd op daken van tien publieke gebouwen in Leuven. 

Foto: Stad Leuven

Meest gelezen