Daniëlle Vanwesenbeeck pakt mondmaskers in
Radio 2

Leuvens bedrijf automatiseert proces om mondmaskers in enveloppen te stoppen

Het bedrijf Mastermail in Wilsele bij Leuven is erin geslaagd om zijn machines aan te passen zodat die automatisch mondmaskers in omslagen steken. Op die manier kunnen de mondmaskers nog sneller worden uitgedeeld aan de inwoners. Het project is uniek in Vlaanderen. 

Een mondmasker maken is een hele klus. Maar duizenden exemplaren in enveloppes stoppen ook. Om dat proces te versnellen heeft de stad Leuven gevraagd aan het bedrijf in Wilsele om het proces te automatiseren. Mastermail maakt normaal gepersonaliseerde mails en nieuwsbrieven voor bedrijven. De nieuwe opdracht bleek niet zo simpel. Zaakvoerder Daniëlle Vanwesenbeeck: “Ik had nooit gedacht dat ons bedrijf een rol zou kunnen spelen in de verdeling van mondmaskers. De uitdaging bij een mondmasker is dat het een onregelmatige vorm heeft, die in een omslag moet geraken. Daar hebben we even over moeten nadenken. We konden ook niet testen met de mondmaskers omdat ze nog volop in productie waren. Er zijn dus een paar dagen over gegaan, maar uiteindelijk is het wel gelukt.”

Als je een gewone omslag zou frankeren kost dat 2,20 euro, nu 0,95 euro. Dat is een groot verschil.

Daniëlle Vanwesenbeeck, zaakvoerder Mastermail

Het automatiseren van dit proces maakt het verdelen van de mondmaskers niet alleen sneller, maar ook goedkoper. “We hebben ervoor kunnen zorgen dat de verzendkosten naar beneden gaan. Omdat we een barcode printen op de omslag en bepaalde codes van de sorteerronde van de postbode erop zetten, heeft Bpost minder werk. Zo kunnen ze gunstigere tarieven aanrekenen. Als je een gewone omslag zou frankeren kost dat 2,20 euro, nu slechts 0,95 euro. Dat is een groot verschil.” 

Tien dagen tijd

De stad Leuven verdeelt vanaf vandaag 100.000 herbruikbare, katoenen mondmaskers. Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A): “Dat zijn grote hoeveelheden die Mastermail in verschillende delen opstuurt. De eerste lading van 20.000 mondmaskers zal morgen in de brievenbussen landen. Binnen tien dagen moet dan elke Leuvenaar boven de zes jaar zo’n exemplaar gekregen hebben. Het is mooi dat we die moeilijke opdracht samen met een Leuvens bedrijf kunnen verwezenlijken.”

Meest gelezen