Liveblog: 7,4 miljard euro ingezameld op donorconferentie, meer duidelijkheid over contactopsporing

Er zijn 80 extra coronadoden gerapporteerd en 59 nieuwe ziekenhuisopnames. "We zitten al 2 dagen onder de 100 hospitalisaties, dat is heel goed nieuws. De trend is heel positief", zegt viroloog Steven Van Gucht. Het was vandaag ook de eerste dag van de versoepeling van de coronamaatregelen. En op een Europese donorconferentie is 7,4 miljard euro opgehaald voor de ontwikkeling van een vaccin. Volg hier al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Actrice Maaike Cafmeyer is bang: "Heropstart cultuursector nog lang niet aan de orde, we zien geen perspectief"

Bedrijven starten weer op, winkels gaan binnenkort opnieuw open, maar hoe zit het met mensen die in de cultuursector werken? Die kijken op dit moment in de afgrond. Een heropstart is nog lang niet aan de orde, er is zelfs geen perspectief wanneer dat wel zou kunnen gebeuren. Actrice Maaike Cafmeyer ziet haar theatertournee gecanceld en draaidagen voor tv-producties uitgesteld, vertelt ze in "De Afspraak" op Canvas. Haar man is cellist, ook voor hem gaapt de leegte: geen repetities, geen uitvoeringen, en geen idee wanneer die er opnieuw gaan komen. Misschien een heel jaar niet. 

En dat betekent allicht voor heel veel mensen in de cultuursector letterlijk dat het schrikbeeld van de armoede op hen af komt. Hoe moet het als je geen enkel contract hebt, ook niet van een afgelaste of opgeschorte productie – want in die sector staan die dingen niet altijd op papier? Is een vermelding in een programmaboekje voldoende bewijs om recht te hebben op steun? Hoe moet het als een theaterzaal voor de veiligheid maar een derde van het normale aantal toeschouwers mag binnenlaten? Je kan de prijs van een ticket toch niet verdriedubbelen? 

Hoe moet je een tv-serie filmen als acteurs anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden? En cameramensen kunnen een mondmasker aandoen, maar acteurs? Hoe moet het als je niet eens kan plannen wanneer die opnames zouden kunnen plaatsvinden? 

En wat doe je als een filmproductie halverwege is moeten stoppen? Als bijvoorbeeld jonge acteurs een adolescent personage spelen, en de opnames misschien pas volgend jaar hervat kunnen worden, nadat ze een stevige groeischeut hebben doorgemaakt? Moet je dan alles van voren af aan opnieuw gaan filmen? En hoe moet je dat dan financieren? 

En in de cultuursector haakt alles ineen: je hebt niet alleen de acteurs, maar ook een ketting van beroepen die daarmee samenhangen: technici, make-up, transport, decorbouw, grafiek en ga zo maar door. Maaike Cafmeyer stelt prangende vragen over overleven in de cultuursector, waar voorlopig nog niet veel antwoorden op kunnen gegeven worden. 

Bekijk het gesprek met Maaike Cafmeyer in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Luxemburg versoepelt lockdown vanaf 11 mei

Luxemburg heeft een geleidelijke terugkeer aangekondigd naar het "sociale leven". Vanaf 11 mei zijn in open lucht bijeenkomsten van maximaal twintig mensen toegestaan, binnenshuis worden dat zes personen.

"We kunnen weer contact hebben met familie en vrienden", op voorwaarde dat bepaalde voorzichtigheidsregels worden gerespecteerd, zei de Luxemburgse premier Xavier Bettel maandagavond tijdens een persconferentie over de nieuwe maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. "We hebben sociale contacten nodig, maar handel verantwoord. Organiseer geen gigantische barbecue", voegde Bettel eraan toe. De regels over afstand houden en het dragen van een masker blijven van toepassing.

Voorts mogen vanaf 11 mei bedrijven, "schoonheidsspecialisten of kappers" openen op afspraak. Culturele instellingen, zoals bibliotheken of musea, openen "binnen bepaalde grenzen". De werven gingen al open op 20 april. Het onderwijs startte vandaag met de eerste fase.

Intern overheidsdocument verwacht forse groei coronadoden in VS

De Amerikaanse overheid verwacht dat het coronavirus fors meer slachtoffers gaat maken. Begin juni overlijden naar verwachting ongeveer 3.000 mensen per dag aan het virus, berichten The New York Times en de Washington Post op basis van een intern overheidsdocument van het ministerie van Gezondheid en de rampenbestrijdingsdienst Fema. Dat zou goed een verdubbeling zijn van het huidige sterftecijfer.

Het virus gaat volgens de voorspelling van overheidsexperts ook veel sneller om zich heen grijpen. Er komen tegen het eind van de maand naar verwachting zo'n 200.000 nieuwe coronagevallen per dag bij. Zondag meldde de gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) nog dat er zaterdag 30.000 nieuwe besmettingen geteld werden. President Trump heeft staten ondertussen opgeroepen beperkingen te versoepelen om zo de economie weer op gang te brengen.

Het Witte Huis neemt afstand van het rapport, waarin modellen worden gebruikt van CDC. "Dit is geen document van het Witte Huis en is ook niet voorgelegd aan de Coronavirus Task Force", zegt een woordvoerder. De voorspellingen in het rapport zouden ook niet representatief zijn voor voorspellingen van de officiële taskforce van de regering.

De woordvoerder benadrukte verder nog dat Trumps richtlijnen voor een geleidelijke heropstart van de economie gebaseerd zijn op wetenschapelijke bevindingen waarmee de gezondheidsexperts in de regering akkoord gingen.

De zoektocht naar een vaccin: waar staan we?

Wereldwijd wordt koortsachtig aan zeker 90 vaccins tegen het coronavirus gewerkt. Intussen wordt ook onderzocht of bestaande vaccins kunnen helpen. Zo zijn er aanwijzingen dat een vaccin tegen tuberculose zou beschermen tegen de ergste gevolgen van COVID-19. Er zijn ook aanwijzingen dat een ingeburgerd combinatievaccin bescherming zou geven. Hoe dat komt, legt KU Leuven-viroloog Johan Neyts uit in vijf antwoorden op evenveel vragen over de race naar het coronavaccin.

Lees er meer over in dit artikel:

Arbeidseconoom Stijn Baert: "Van jobs, jobs, jobs naar heropleiden, heropleiden, heropleiden"

Voor de coronacrisis hadden we in ons land meer vacatures dan werklozen en raakten de jobs niet ingevuld. Dat zal door de coronacrisis veranderen, zegt arbeidseconoom Stijn Baert in "De afspraak". "Eerst was het jobs, jobs, jobs en dan mensen, mensen, mensen en nu moeten we gaan naar heropleiden, heropleiden, heropleiden. Het is duidelijk dat we naar meer werklozen op onze arbeidsmarkt zullen gaan. En er is een enorme mismatch tussen de werklozen en de vacatures voor de knelpuntberoepen. Het zal dus cruciaal zijn om mensen zo snel mogelijk in een traject te brengen. Want we zijn daar niet goed in in België, we hebben geen traditie van levenslang leren."

Nationale Veiligheidsraad bespreekt woensdag heropening winkels op 11 mei

De Nationale Veiligheidsraad komt woensdagvoormiddag opnieuw bijeen om de volgende fase (1B) te bespreken van de exitstrategie uit de coronacrisis, waarbij vanaf maandag 11 mei alle winkels zouden moeten heropenen.

Op 24 april besliste de Nationale Veiligheidsraad over de algemene principes van de exitstrategie. Nadat vandaag fase 1A van kracht is geworden en de meeste bedrijven in principe het werk konden hervatten, is het in de volgende fase de beurt aan de winkels. Als de gezondheidssituatie het toelaat, zouden die op maandag 11 mei hun deuren opnieuw moeten kunnen openen.

Een andere heikel punt dat woensdag mogelijk ter sprake komt, is dat van de sportcompetities. Kampioenschappen werden on hold gezet, maar veel federaties wachten op een beslissing van de politiek om te weten of hun sportseizoen definitief moet worden stopgezet. In Frankrijk bijvoorbeeld werd vorige week beslist om de voetbalcompetitie niet meer te laten heropstarten.

Pieterjan De Smedt: "Tegen september zal er iets moeten gebeuren, anders gaan we richting een regimecrisis"

Videospeler inladen...

Armoede-expert: "OCMW's zien toestroom van nieuwe mensen die geen geld hebben om eten te kopen"

Videospeler inladen...

Bekijk ook de reportage in "Terzake", waarin 2 vrouwen getuigen over hun financiële kopzorgen door de coronacrisis:

Meest gelezen