Meer kinderen opgevangen in crèches: "We vragen aan ouders om een mondmasker te dragen als ze hun kindje brengen of halen"

In kinderdagverblijven worden vanaf vandaag meer kinderen opgevangen dan de voorbije weken. Koppels waarvan één ouder buitenshuis werkt en alleenstaande ouders mogen hun kind opnieuw naar de opvang brengen. "Voor ons vergt het wat meer organisatie omdat het veilig moet gebeuren", zegt Ellen Goormans van Beata kinderdagverblijven, die 5 crèches uitbaten in Deurne, Antwerpen en Merksem. 

"Het wordt drukker dan vorige week", vertelt Ellen Goormans op Radio 2 Antwerpen. "Vandaag zitten we ongeveer op de helft van onze normale bezetting. We gaan deze week 25 à 30 kindjes opvangen, dat is meer dan een verdubbeling tegenover vorige week." 

Mondmaskers voor ouders

Heel wat extra kindjes, dat vergt meer voorbereiding en organisatie omdat alles veilig moet gebeuren. De crèches vragen ook veel medewerking aan de ouders. "Ouders zullen mondmaskers of een sjaal moeten dragen als ze hun kindje komen brengen of afhalen", legt Goormans uit. "Wij gaan zelf ook mondmaskers dragen als we in contact komen met de ouders."

We dragen geen mondmaskers als we bij de kindjes zijn. Ze grijpen ernaar, dus dan heeft dat een omgekeerd effect.

Ellen Goormans, Beata kinderdagverblijven

Als de begeleidsters contact hebben met de kinderen, dragen ze geen mondmaskers. "Het is niet aangeraden door Kind en Gezin. Mondmaskers zijn niet ideaal voor de taalontwikkeling, en dan herkennen de kindjes ons moelijker. Bovendien grijpen de kindjes ernaar, dus dat heeft een omgekeerd effect."

"Voor de oudste kindjes die al zelf kunnen stappen, kunnen we een veilige afstand garanderen. Voor de baby's gaan we er extra op toezien dat we genoeg voorzorgsmaatregelen nemen als we de 1,5 meter afstand niet kunnen voorzien."

Contactbubbels

In de crèches van Beata kinderdagverblijven werken ze ook met zogenaamde "contactbubbels". "We hebben geprobeerd om de afgelopen weken zoveel mogelijk dezelfde kindjes met telkens dezelfde begeleidsters in dezelfde groep te zetten" zegt Goormans. "Zo komen er zo weinig mogelijk nieuwe contacten bij. Dat proberen we nu in stand te houden, door nieuwe groepen te openen. Broertjes en zusjes zitten ook in dezelfde groep. Zo hoeven we zo weinig mogelijk kindjes te mengen die eerder niet bij elkaar hebben gezeten."

Meest gelezen