Podvis: Is de EU de grote afwezige in de strijd tegen het coronavirus?

Er komt nogal wat kritiek op de EU, in de strijd tegen corona. Er zou te weinig coördinatie en communicatie zijn tussen de lidstaten, die elk eigen maatregelen nemen, die vaak ook tegengesteld zijn aan wat andere lidstaten doen. Maar is die commentaar terecht? En kan de EU meer doen, of doet ze al wat ze kan en zijn het de lidstaten zelf die op de rem gaan staan? Gijs Ramboer zoekt het uit in deze podcast.

Beluister deze aflevering van Podvis hier:

Europa is al enkele maanden in de ban van het coronavirus. Elke lidstaat van de Unie lijkt zich vooral op zichzelf terug te plooien, de grenzen dicht te gooien en maatregelen te nemen die nuttig en nodig worden geacht. De Europese Unie heeft wel allerlei economische steunmaatregelen uitgewerkt, maar veel mensen vragen zich af waarom Europa de druk op de gezondheidszorg en het gebrek aan materiaal niet gezamenlijk aanpakt.

Hoe kan het dat een rijk continent als Europa te maken krijgt met overvolle ziekenhuizen en elders in de wereld moet gaan bedelen om mondmaskers? Zou het niet veel logischer zijn als er in heel Europa dezelfde beperkende maatregelen worden opgelegd aan de inwoners, de bedrijven en het onderwijs? Gijs Ramboer gaat in deze Podvis kijken hoe het er in getroffen lidstaten aan toegaat en praat met professor Europese Politiek Steven Van Hecke, professor Europese Economie Filip Abraham, en met Europarlementsleden Cindy Franssen en Petra De Sutter.

Meest gelezen