apn/JOERG SARBACH

Proces over dramatische Love Parade in Duisburg 2010 wordt stopgezet, niemand veroordeeld

In Duitsland gaan de organisatoren van het dramatisch verlopen techno-festival Love Parade vrijuit. In de zomer van 2010 kwamen 21 mensen om door verstikking in het gedrum in een toegangstunnel. Honderden anderen raakten in de chaos gewond. Het  proces, een van de grootste van de laatste decennia in Duitsland wordt nu definitief stilgelegd. Over een paar maanden zou de zaak verjaren.

Het techno-festival in de stad Duisburg moest een van de hoogtepunten worden van Ruhr 2010, toen het gebied uitgeroepen was tot culturele hoofdstad van Europa. De Love Parade vond plaats op  24 juli 2010, op een voormalige spoorwegsite.

Het terrein bood plaats aan ruim tweehonderdvijftigduizend mensen, maar er kwamen er minstens vierhonderdduizend opdagen, mogelijk nog meer. Rond vijf uur 's middags liep het mis in een tunnel. De ingang van het festivalterrein was intussen dicht, waardoor mensen die weg wilden, botsten op de massa die nog onderweg was. Er ontstond paniek, in het gedrang raakten honderden mensen geklemd. De balans was dramatisch. 21 vooral jonge mensen overleden, 650 anderen raakten gewond. 

Het was een opeenstapeling van fouten van veel verschillende mensen 

correspondente Judith van de Hulsbeek

Het grote proces begon in december 2017, ruim zeven jaar na de feiten. Tien mensen van de organisatie stonden terecht. Vorig jaar al werd de aanklacht tegen zeven verdachten ingetrokken, omdat er onvoldoende bewijs was. Nog drie mensen van het Duitse evenementenbedrijf Lopavent stonden nu voor de rechter. Maar ook zij gaan dus vrijuit. De rechter ziet twee redenen. In de eerste plaats is het drama niet het gevolg van één foute beslissing, maar van een opeenstapeling van foute beslissingen.  (lees verder onder de foto) 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De verdachten hadden dus allemaal een beetje schuld. Maar tegen niemand woog de bewijslast zwaar genoeg om tot een ernstige veroordeling te komen. Bovendien zou de zaak precies 10 jaar na de feiten verjaren, over een paar maanden dus al. Door het coronavirus werd het proces dan ook nog eens stilgelegd. VRT-correspondente Judith van de Hulsbeek in Duitsland zegt dat de kans almaar groter werd dat de zaak zou verjaren nog voor er een uitspraak kwam.

Als er geen vergunning was afgeleverd, dan was mijn kind er nu nog 

vader van één van de slachtoffers

Het proces was één van de grootste die ooit in Duitsland is gehouden. In meer dan 180 zittingen zijn tientallen getuigen en experts gehoord. Meer dan duizend uur videomateriaal is bekeken. Maar tot een conclusie of veroordeling komt het dus niet, waardoor de justitie geen al te beste beurt maakt. 

Bij de slachtoffers en de nabestaanden is er veel onbegrip. Ondermeer omdat er toch al heel veel volk was komen opdagen bij de vorige Love Parades in Duitsland. De editie van 2009 in Bochum werd zelfs afgeschaft, precies omdat een vlotte organisatie niet gegarandeerd kon worden.

De organisatie en de overheid waren dus gewaarschuwd. Een vader van één van de slachtoffers vatte het zo samen: "als er geen vergunning was afgeleverd voor Duisburg, dan leefde mijn kind nu nog".  Over de rechtsgang in de zaak is er in Duitsland al langer kritiek.  Bij de slachtoffers waren dertien Duitsers, maar ook mensen uit Spanje, Nederland of Australië. Er waren geen Belgische slachtoffers te betreuren. 

Meest gelezen