Videospeler inladen...

Regeringsleiders uit de hele wereld zamelen 7,4 miljard euro in voor ontwikkeling vaccin tegen coronavirus

Regeringsleiders uit de hele wereld hebben tijdens een onlinedonorconferentie afgesproken om 7,4 miljard euro vrij te maken voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Ons land zegt 27 miljoen euro toe. Ook de fabrikanten van geneesmiddelen steunen het initiatief, dat van de Europese Commissie kwam. Het voordeel van wereldwijd samenwerken is dat een vaccin sneller ontwikkeld kan worden en dat het ook in arme landen beschikbaar kan zijn. 

Toen ze het eindresultaat meedeelde, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat de internationale gemeenschap in haar opzet geslaagd was. Ons land maakt 27 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van tests, behandelingen en vaccins tegen het nieuwe coronavirus. Dat werd bekendgemaakt door premier Sophie Wilmès (MR) op de conferentie.

De conferentie is een initiatief van de Europese Unie en verschillende landen, ook de Wereldgezondheidsorganisatie doet mee. De Europese Commissie zet zelf 1 miljard opzij. Frankrijk en Duitsland beloven allebei een half miljard euro te doneren. Noorwegen belooft 1 miljard dollar te schenken. Japan legde meer dan 760 miljoen op tafel.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dankbaar te zijn voor de gemaakte beloftes, maar waarschuwde dat er wellicht om en bij de 40 miljard euro zal nodig zijn om mensen in alle uithoeken van de wereld te kunnen bereiken.

De Verenigde Staten waren niet aanwezig op de conferentie, sommigen vrezen dat als zij een vaccin ontwikkelen, ze dat niet zomaar toegankelijk zullen maken.

Meest gelezen