Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Leerlingen 5e leerjaar toch nog één dag naar school voor vaccinatie tegen mazelen

Leerlingen van het vijfde leerjaar die nog geen inenting kregen tegen de mazelen, de bof en rode hond, moeten die nog dit schooljaar krijgen. Daarom worden ze binnenkort toch nog één dag op school verwacht. Dat zeggen de Centra voor Leerlingenbegeleiding in De Standaard. "Het is één van de meest besmettelijke ziektes die we kennen, we moeten zorgen dat 95% van de bevolking immuun is", klinkt het.

In het vijfde leerjaar worden normaal gezien alle leerlingen ingeënt tegen mazelen, bof en rode hond. Het is een vaccin dat een kind krijgt op 12 maanden, maar dat in het vijfde leerjaar nog eens wordt herhaald. Sommige leerlingen kregen het al, maar er zijn nog heel wat leerlingen die het vaccin nog niet kregen. 

We moeten echt zorgen dat 95% van de bevolking immuun is tegen de mazelen. Want het is geen situatie die we willen nu

Stefan Grielens, directeur centra leerlingenbegeleiding

Van alle vaccins die kinderen krijgen, is deze erg belangrijk. De inenting tegen onder meer polio in het eerste leerjaar, of tegen onder meer tetanus in het derde middelbaar, kan nog wel even wachten. Maar deze is dringend. "Mazelen is één van de meest besmettelijke ziektes die we kennen", zegt Stefan Grielens, directeur van de Centra voor Leerlingenbegeleiding. "We moeten echt zorgen dat 95% van de bevolking immuun is. En daarom mogen we niet te veel gaten laten vallen tussen de periodes waarin we die vaccins zetten. Daarom moet die inenting nu nog gebeuren. Want vergeet niet, bij ons is mazelen misschien zo goed als uitgeroeid, maar in derdewereldlanden overlijden er nog altijd heel wat kinderen aan. Het is geen situatie die we willen nu."

Het lijkt ons een idee om aan de vaccinatie ook wat onderwijsactiviteiten te koppelen

Stefan Grielens, directeur centra leerlingenbegeleiding

De vaccinaties zullen op school gebeuren, zoals normaal. "Het is een goede manier om een heel groot aantal van leerlingen mee te hebben. Het leek ons de meest aangewezen weg", zegt Grielens. Maar het is uiteraard niet de bedoeling om alle leerlingen op dezelfde dag naar school te laten komen. "Het zal in gesplitste groepen moeten gebeuren. De regels rond afstand houden zullen gerespecteerd moeten worden", zegt Grielens.

Mogelijk kunnen de scholen ook gebruik maken van dat moment, om hun leerlingen ook voor andere zaken te kunnen zien, suggereren de CLB's. "Op die manier hebben ze nog een moment waarmee ze in contact kunnen komen met de leerkracht of met een aantal andere leerlingen", legt Grielens uit. "Het lijkt ons dus een idee om er nog wat onderwijsactiviteiten aan te koppelen, en dus niet te vragen om enkel voor de vaccinatie naar school te komen."

Meest gelezen