Reeën moeten voorlopig niet verhuizen uit Plantentuin Meise: "Willen geen stress voor drachtige dieren" 

De reeën die rondlopen in de Plantentuin van Meise zullen daar nog een tijdje mogen blijven. In februari werd beslist om de dieren te verhuizen, maar die plannen worden uitgesteld. "Verschillende vrouwelijke reeën zijn drachtig, wat een verhuis nu bemoeilijkt", klinkt het. 

In oktober vorig jaar raakte bekend dat de Plantentuin van Meise een tiental reeën had laten neerschieten om de planten en bloemen te beschermen. De Plantentuin benadrukte dat het verschillende alternatieven had uitgeprobeerd, gaande van het plaatsen van hekken tot het afschrikken met geur- en geluidsinstallaties, maar dat die niet hielpen. 

Boze brief van de minister

Toch kwam er, onder meer van dierenrechtenorganisatie GAIA, forse kritiek op het afschieten van de reeën. Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) was toen 'not amused'. Hij schreef een boze brief waarin de Plantentuin van Meise werd gevraagd beter te overleggen en de alternatieven duidelijker in kaart te brengen.  De Plantentuin nam maatregelen en plaatste een omheining. In februari werd beslist om de reeën te vangen en te verplaatsen in plaats van ze neer te schieten.

Na de geboorte van de kalfjes moet er werk gemaakt worden van een verhuis

Allessia Claes, Vlaams parlementslid (N-VA)

Maar omdat verschillende vrouwelijke reeën nu drachtig zijn, is de verhuis uitgesteld tot het najaar. Zo blijkt uit het antwoord van de minister van Dierenwelzijn op een vraag van parlementslid Allessia Claes (N-VA). "De dieren nu verplaatsen, zou leiden tot erg veel stress bij de drachtige reeën. Na de geboorte van de kalfjes moet er wel naar een permanente oplossing gezocht worden die positief is voor zowel de reeën als voor de Plantentuin. Ik roep dan ook op om de reeën later alsnog te laten verhuizen", aldus Claes.

Meest gelezen