11.11.11 start nieuwe campagne: "Mensen in het zuiden dreigen eerder te sterven van honger dan van corona"

11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, vraagt in deze coronatijden ook aandacht voor de ontwikkelingslanden. Want daar laten de economische gevolgen van de coronacrisis zich hard voelen. Een nieuwe campagne wil dat hier aankaarten.

De coronacrisis is hier nog niet helemaal bedwongen en zal nog een lange en zware economische nasleep kennen. Maar ook in ontwikkelingslanden is de klap groot, zegt 11.11.11. 

"Het is een gezondheidscrisis, maar bovenal is het in heel veel landen een inkomenscrisis", zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen in "De ochtend" op Radio 1. "Miljoenen verliezen op dit moment hun baan, zeker ook in de informele sector, zonder vangnet om op terug te vallen. De voedselproductieketens zijn verstoord. Honderden miljoenen kwetsbare mensen dreigen in armoede en honger te belanden. Wij horen hier van op het terrein dat mensen eerder van de honger zullen sterven dan van Covid-19."

Sensibiliseren

Daarom lanceert 11.11.11 samen met de Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11 een grote campagne die oproept tot internationale solidariteit, onder de noemer "Solidariteit kent geen grenzen". Volgens de initiatiefnemers kunnen we dit soort globale crises enkel succesvol aan met wereldwijde samenwerking en solidariteit met de meest kwetsbaren. "In de strijd tegen dit virus zijn we maar zo sterk als de zwakste schakel", heet het.

We begrijpen ten volle dat er nu veel aandacht gaat naar de bestrijding van corona hier. Maar wij zien ook wat het virus daar doet en willen dat die verhalen tot hier komen

Els Hertogen, 11.11.11

"We willen in de eerste plaats sensibiliseren", zegt Hertogen. We begrijpen ten volle dat er nu veel aandacht gaat naar de bestrijding van corona hier. Maar wij zien ook wat het virus daar doet en willen dat die verhalen tot hier komen, zodat die blik toch wat wordt verruimd." 

"We vragen van de Belgische overheid dat ze inspanningen blijft doen om bij te dragen tot noodhulpfondsen en structurele ontwikkelingssamenwerking", aldus nog Hertogen.

Meest gelezen