Amerikaanse schrijver Colson Whitehead wint uitzonderlijk tweede Pulitzerprijs

De Afro-Amerikaanse auteur Colson Whitehead haalt voor de tweede keer de Pulitzerprijs voor fictie binnen. Dat deden maar enkele auteurs hem voor. "The Nickel Boys" gaat over misbruik van zwarte jongeren in een jeugdinstelling. Whitehead raakte internationaal bekend en bekroond met zijn slavernijboek "Underground Railroad".

Colson Whitehead gooide al hoge ogen met zijn roman "Underground Railroad", over de ontsnappingspogingen van twee zwarte slaven uit plantages in Georgia, in de 19e eeuw.  Hij won er onder meer de National Book Award en de Pulitzerprijs voor fictie mee. Het boek stond ook op de longlist voor de Man Booker Prize. "De ondergrondse spoorweg" werd ook in het Nederlands een succes en bracht de auteur ook op podia in ons land.

Nu gaat Colson Whitehead met een tweede Pulitzer lopen voor "The Nickel Boys", in zekere zin een vervolg op "Underground Railroad". Het is een hard verhaal over het misbruik van jonge zwarte delinquenten in een verbeteringsgesticht in Florida. De twee hoofdpersonages zijn fictief, maar de school is geïnspireerd op een echte instelling, die meer dan 100 jaar heeft bestaan en waar nog steeds onderzoek naar geweldpleging aan de gang is. Volgens de jury van de Pulitzerprijs is "The Nickel Boys" een "krachtig verhaal over doorzettingsvermogen, waardigheid en verlossing". 

Het boek is ook al in het Nederlands vertaald: "De jongens van Nickel", uitgeverij Atlas Contact. Bekijk hier een interview met Colson Whitehead:

Colson Whitehead is 50 en woont en werkt in New York. Het blad "Time" zette hem vorig jaar op de cover met als titel "America's storyteller" of "De verhalenverteller van Amerika."

Twee keer een Pulitzerprijs winnen is hoogst uitzonderlijk. Die eer viel maar enkelen te beurt, zoals Nobelprijswinnaar William Faulkner (van "The sound and the fury") of John Updike (van de romanreeks over Rabbit).

De Pulitzerprijzen zijn de jaarlijkse Amerikaanse onderscheidingen voor journalistiek en kunsten. De Pulitzer voor de beste biografie is voor "Sontag" van Benjamin Moser, over schrijfster, filosofe en activiste Susan Sontag.

De krant The New York Times gaat met de meeste persprijzen lopen. De uitreiking van de Pulitzers was weken uitgesteld en verliep uiteindelijk online, wegens de coronacrisis. 

Meest gelezen