Belga

Apotheek Vanlaer ontevreden over verkoop mondmaskers in supermarkten: “Het zal een vals gevoel van veiligheid geven”

Apothekers zijn bang dat de verkoop van mondmaskers in supermarkten voor een vals gevoel van veiligheid zal zorgen. Volgens Sabina Colson van Apotheek Vanlaer gaat zo het advies op maat dat door apothekers wordt gegeven, verloren. 

Supermarkten mogen sinds kort chirurgische mondmaskers verkopen. Dat is tot groot ongenoegen van de apothekers. “Nu worden mondmaskers in apothekers gezien als de grote redding, terwijl wij al weken bezig zijn met kwalitatieve en gecertificeerde mondmaskers te vinden. We maken ons zorgen dat de grootschalige verkoop van mondmaskers tot een vals gevoel van veiligheid zal leiden,” zegt Sabina Colson van Apotheek Vanlaer in Stevoort. 

Slechte communicatie

En dat is niet het enige waaraan Colson zich stoort als het gaat om de aanpak van de overheid. “Er is heel weinig communicatie over wat er van ons wordt verwacht. Voortdurend worden er dingen aangepast die wij dan maar via sociale media en televisie moeten opvangen in de plaats van via officiële instanties. Maar er wordt wel van ons verwacht dat we het allemaal meteen weten en opvolgen.” 

We stonden tot 's avonds alcoholgels te maken.

Sabine Colson

De apotheken konden wel rekenen op goede richtlijnen van de Algemene Pharmaceutische Bond en op hun eigen creativiteit, want apothekers hebben de afgelopen weken al vaak hun plan moeten trekken. “De vorige 8 weken was een heel drukke periode", vertelt Colson. "Patiënten konden niet meer terecht bij de huisarts, dus gaven wij hen de nodige medicatie. Als het nodig was leverden we zelfs aan huis.’ 

Om te blijven voorzien in voorraad moesten ze zich dan ook vaak reppen. “Er is nooit schaarste geweest, maar we hebben wel vaak tot ’s avonds alcoholgels staan maken en rondgebeld om op tijd nieuwe thermometers te verkrijgen. Nu is de rush gelukkig stilaan gaan liggen.”

Tweede golf

Colson hoopt nu het wat kalmer is zodat mensen de regels goed zullen opvolgen. “Er is misschien een tweede piek op komst. Daarom hopen we dat mensen zich goed houden aan de social distancing, het dragen van mondmaskers en hun handhygiëne blijven onderhouden. Zodat we dit geen tweede keer moeten meemaken.” 

Nogmaals benadrukt Colson daarom dat mondmaskers beter worden gekocht bij de apotheker. “Wij geven het juiste aantal mondmaskers mee dat nodig is voor je gezin en geven je advies op maat over hoe je het masker moet gebruiken. In de winkel krijg je die raad niet en dat heeft grote risico’s.” 

Meest gelezen