Maxime Anciaux - All rights reserved

Bakkers in grensgemeenten met handen in het haar: “Nederlanders zijn zeventig procent van mijn klantenbestand, ik lijd enorm verlies”

Hoewel bakkers gedurende de hele coronacrisis gewoon open zijn gebleven, is het voor bakkers met een zaak in een grensgemeente een moeilijke periode. Veel klanten zijn namelijk Nederlanders die de grens oversteken voor een stuk Limburgse vlaai. Dat mag nu niet. Bakker Roland Emmerix voelt dat tot diep in zijn portefeuille. 

Bakkerij Emmerix in Riemst ligt vlakbij de Nederlandse grens. “De bakkerij ligt op zo’n vijftig meter van de grens met Nederland”, vertelt Roland Emmerix. “De controlepost van de politie staat nog dichter. De agenten staan hier van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds, en doorheen de nacht doen ze her en der controles.”

De grootste brok aan vaste klanten bij Bakkerij Emmerix zijn Nederlanders. “Grensbakkers krijgen heel veel Nederlanders over de vloer”, licht Emmerix toe. “Dat is zo’n zeventig procent van mijn klantenbestand. Ze brengen ’s morgens de kinderen naar school en komen hier daarna koffie en Limburgse vlaai halen. Of ze nemen in de voormiddag een pauze op het werk om iets te komen eten. Dat verschil met Belgen valt enorm op. Wij doen dat allemaal in de namiddag.”

Wij zitten met een omzetverlies van zestig tot zeventig procent. Dat is gigantisch veel.
bakker Roland Emmerix

Aangezien de grens al een tijdje gesloten is, en je enkel de grens over mag voor een essentiële verplaatsing, blijven die Nederlandse klanten nu weg. “Anders riskeer je een fikse boete”, zegt Roland. “Daardoor lijden alle bakkers aan de grens groot verlies. Wij zitten met een omzetverlies van zestig tot zeventig procent. Dat is gigantisch veel. Ik heb ook drie medewerkers die nu technisch werkloos zijn. Zolang die grens dicht blijft, blijft de situatie dezelfde. Ook wanneer de grens weer opengaat, zullen we heel hard moeten werken om al die klanten terug te winnen.”

De bakker uit Riemst hoopt daarom dat de grens snel weer open kan. “Ik heb vernomen dat de grens pas vanaf 8 juni weer open zou gaan. Ik hoop dat het sneller kan. Veiligheid en gezondheid primeert natuurlijk voor iedereen.”

Aangezien Nederlandse klanten niet naar Roland kunnen komen, komt Roland naar de Nederlanders. Hij mag namelijk wél nog de grens over naar Nederland. “We leveren gebakjes aan het rusthuis in Maastricht. Dat mag gelukkig nog.”

Belga

Meest gelezen