Carl Nijssens

Gemeenteraadslid wil vakantie in eigen gemeente voor Truienaren: "Mentale welzijn van de burgers loopt gevaar"

Gemeenteraadslid in Sint-Truiden Carl Nijssens (CD&V) wil voor een zomervakantie in de eigen gemeente zorgen. Dat is belangrijk voor het welzijn van de inwoners, zegt hij, want de cijfers van huiselijk geweld stijgen en dokters verwachten een herfstdip. 

Nijssens wil in deze coronatijden inzetten op een zomer voor de eigen inwoners zodat ze een zo aangenaam mogelijke staycation kunnen beleven. “De zomervakantie valt in het water voor de mensen, dus moeten we de zomer in onze gemeente zo speciaal maken dat het een vakantie wordt.”

Herfstdip

Sint-Truiden is de zwaarst getroffen regio van het land en de quarantaine weegt zwaar op het psychosociale welzijn van de inwoners. “Dokters en psychologen krijgen meer meldingen van intrafamiliaal geweld en echtscheidingsproblemen. Daarbij denken ze ook nog dat er een herfstdip aankomt.”

Het is volgens Nijssens daarom belangrijk dat de Truienaren ten volle kunnen genieten van de zomer in hun eigen gemeente. “In de zomer kweek je gelukshormonen en doe je vitamine D op. We moeten ervoor zorgen dat de Truienaren hun batterijen optimaal kunnen opladen, want in de zomerperiode bouwen mensen hun weerbaarheid op.”

Kamperen tussen fruitbomen

Nijssens heeft zelf al een heleboel ideeën. “We kunnen vakantiestraten inrichten waar we lichtjes ophangen en ligzetels zetten, we kunnen er kleine optredens organiseren en de lokale horeca uitnodigen. Het bloesemseizoen is ook in het water gevallen, maar we zouden nu wel kunnen kamperen tussen de fruitbomen enzovoort.” 

Op dit moment zijn er 30 stadsmedewerkers technisch werkloos. “Dat is geen goede beslissing. We kunnen die mensen net inzetten om een plan voor de zomer uit te tekenen. Er zijn budgetten die voorzien waren voor grote evenementen die daarvoor kunnen gebruikt worden.” Nijssens kreeg al een reactie van Toerisme Vlaanderen om dit idee door te trekken in heel Vlaanderen.

 

Carl Nijssens

Meest gelezen