Judi Dench (85) schittert als oudste covergirl ooit op voorpagina van Vogue

Op stijl en schoonheid staat geen leeftijd. De Britse steractrice Judi Dench is op haar 85e de oudste covergirl (of –boy) ooit van het modeblad Vogue. Jarenlang speelde Judi Dench "M", de coole chef van James Bond. Over haar laatste personage in "Cats" is ze minder te spreken. De coronalockdown brengt Dench thuis door in Surrey. Ze hoopt dat er een "pak meer vriendelijkheid" uit deze crisis voortkomt.

Het juninummer van de Britse editie van het modeblad Vogue heeft een bijzondere voorpagina: steractrice Judi Dench in een fleurige bloes, met karakteristieke korte witte haren, blauwe ogen en monkellachje. Judi Dench is met haar 85 jaar de oudste ster die de cover van Vogue mag sieren, een primeur in de 104-jarige geschiedenis van het magazine. Vorig jaar was haar Amerikaanse collega-actrice Jane Fonda aan de beurt. Zij was toen 81.

Als hier een pak meer vriendelijkheid uit voorkomt, dan is dat een plus

Vogue fotografeerde Judi Dench nog voor de coronalockdown en voegt er een telefonisch interview aan toe over haar afzondering, bij haar thuis in Surrey. "Als hier een pak meer vriendelijkheid uit voorkomt, dan is dan een plus", zegt ze. "Ik voel me zoals iedereen anders, zulke nooitgeziene tijden zijn moeilijk te begrijpen." Ze vindt het een goede zaak dat mensen zich nu bewust zijn van de hachelijke toestand waarin sommigen zitten, die alleen zijn.

Pensioen? Ga je mond wassen!

Judi Dench heeft het in Vogue ook over haar meest recente rol in de filmversie van de musical "Cats", waarover ze niet erg te spreken lijkt. Het woord "pensioen" is taboe ten huize Dench, laat ze nog weten. Hoewel ze al jaren last heeft van haar ogen. Voor dit jaar staan alweer enkele filmprojecten op stapel.

Tijdens de lockdown duikt Judi Dench af en toe op de sociale media van anderen op, want zelf is ze er niet actief. Met haar kleinzoon Sam Williams waagde ze een dansje op TikTok:

M

Dame Judi Dench heeft een lange theater- en filmcarrière achter de rug. Bij het grote publiek is ze vooral bekend als "M", de übercoole chef van geheimagent 007 James Bond. Ze speelde de rol in een achttal James Bondfilms. In "Skyfall" (2012) gaat ze helaas dood, maar in "Spectre" (2015) duikt ze nog even op in een oude videoboodschap.

Judi Dench is in haar lange acteercarrière bedolven onder de prijzen, zowel voor theater als voor film. In 1998 won ze een Oscar voor haar vertolking van koningin Elizabeth I in "Shakespeare in love". Ze was toen al 64.

De voorbije jaren speelde Judi Dench nog onder meer Mrs. Fairfax in "Jane Eyre", naar de roman van Charlotte Brontë. Als voorzitter van de Brontë Society hielp Judi Dench recent nog met een grote inzamelactie om een klein handschrift van Charlotte Brontë aan te kopen.

Andere recente rollen van Judi Dench: Victoria in "Victoria & Abdul", prinses Dragomiroff in "Murder on the Orient Express" of een van de gepensioneerde dames uit de twee "Best Exotic Marigold Hotel"-komedies.  

Meest gelezen