Rolf Klatt

Hooverphonic gaat door naar finale Eurostream 2020

Hooverphonic is bij de eerste tien finalisten die zaterdag deelnemen aan de finale van Eurostream 2020. Door de coronacrisis is er dit jaar geen klassiek Eurovisiesongfestival, maar deze week loopt wél een alternatieve onlinewedstrijd: Eurostream 2020, georganiseerd door 21 fanclubs, blogs en eurovisiewebsites. Het gaat om een officieus spiegelbeeld van het echte Songfestival met alle songs die oorspronkelijk zouden deelnemen. Vanavond vond de eerste halve finale plaats, mét Hooverphonic, de band die ons land zou vertegenwoordigen op het officiële festival.

De eerste halve finale van Eurostream 2020 zit erop, het online alternatief voor het klassieke Eurovisiesongfestival. En België - met de song "Release me" van Hooverphonic-  is bij de eerste tien landen die zaterdag mogen deelnemen aan de finale van Eurostream 2020. 

Een zaal tjokvol vlaggenzwaaiende fans die toegestroomd zijn uit alle landen van Europa: het is duidelijk dat er in deze coronatijden geen sprake kan zijn van een klassiek Eurovisiesongfestival. Voor de eerste keer in 65 jaar moest het evenement geschrapt worden. 

De driedelige show die volgende week in Rotterdam zou plaatsvinden wordt dus - minstens - een jaartje uitgesteld, en alle deelnemende landen moeten dan ook nieuwe songs indienen. Op zaterdag 16 mei komt er enkel een alternatieve show zonder wedstrijdelement, onder de titel “Eurovision: Europe Shine a Light”, die uiteraard bij de VRT te zien zal zijn op Eén.

Maar daar wilden 21 fansites, blogs en podcasts van liefhebbers van het Eurovisiesongfestival het niet bij laten. Dus boksten ze een alternatief Eurovisiesongfestival in mekaar, dat zoveel mogelijk op het echte moet lijken. Alleen wordt het niet op tv uitgezonden. Eurostream 2020 is, zoals de naam al doet vermoeden, enkel online te volgen. Je vindt de uitzendingen op de accounts van Eurostream 2020 op Facebook, Youtube en Twitter.

Net echt

Maar alles moet dus zoveel als mogelijk lijken op het échte festival. Alle 41 oorspronkelijk geselecteerde liedjes nemen deel – dus ook Hooverphonic met “Release me” voor België. Een week eerder dan het oorspronkelijke festival zijn er de klassieke twee halve finales: de eerste liep vanavond dinsdag 5 mei al, de tweede volgt op donderdag 7 mei, en op zaterdag 9 mei is er dan de finale. De uitzendingen starten telkens om 21 uur.

De laureaten van de eerste halve finale zijn Litouwen, Malta, Roemenië, Zweden, Rusland, Israël, Noorwegen, Australië, Azerbeidjan en... België. De spanning zat er wel in, want ons land werd als allerlaatste genoemd in het rijtje van tien landen die doorstoten naar de finale van zaterdag.

Lees verder onder het uitslagenbord van de eerste halve finale van Eurostream 2020:

De halve finales duren maar een uurtje, en van elk deelnemend liedje wordt maar een stukje van de clip getoond, dat heeft te maken met rechtenkwesties. Er zijn ook enkele leuke verrassingen en gastoptredens te zien. Verschillende ex-deelnemers namen een videoboodschap op en artiesten uit verre uithoeken werden bereid gevonden om een speciaal optreden op te nemen voor Eurostream 2020. Ook Alex Callier van Hooverphonic deed een duit in het zakje.

Net als bij het echte festival is er voor elk land een professionele jury en daarnaast kan iedereen stemmen via onlinetelevoting. Het reglement over de telling en het gewicht van alle stemmen is nagenoeg identiek aan dat van het officiële festival, je kan de details hier raadplegen. Op de dagen van de halve finales en de finale kan je hier stemmen, telkens vanaf 12 uur ’s middags. 

De professionele jury voor ons land bestaat uit twee leden: dé festivalkenner bij uitstek André Vermeulen, en daarnaast Ultratop-directeur Sam Jaspers, die in 2010 al eens in de jury zat.

Lees verder onder de afbeelding van de volgorde van de eerste halve finale van Eurostream 2020, met België:

De presentatie is volledig in het Engels, ze werd dinsdagavond verzorgd door presentatrice Lisa-Jayne Lewis. Co-presentator Brandon McCann pikte in om te melden wat er op sociale media gebeurt. Voor de liefhebbers: er zijn ook aparte uitzendingen met Russisch- en Spaanstalig commentaar.

De volgende halve finale is dus donderdag om 21 uur, en de finale komende zaterdag, ook om 21 uur. Dan doen ook de landen mee die automatisch geplaatst zijn voor de finale: de winnaar van vorig jaar Nederland, en de grote vijf Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Italië. Die finale gaat gepaard met de klassieke puntentelling én een groot scorebord, net als op het officiële Eurovisiesongfestival. 

Meest gelezen