Belga

Hasselt wil dat bezoekers veilig shoppen: “Het flaneren en funshoppen is er maandag nog niet bij”

De stad Hasselt heeft vanmorgen beslist hoe mensen veilig in de stad kunnen winkelen. De crisiscel van de stad heeft daarvoor een aantal maatregelen genomen. 

Vanaf maandag zou er opnieuw gewinkeld mogen worden, tenminste als de Veiligheidsraad daar groen licht voor geeft. Om dat veilig te kunnen doen, neemt de stad Hasselt enkele maatregelen. In een aantal straten in het centrum mogen geen auto's meer rijden, om zo meer plaats te maken voor voetgangers. Als je naar de stad wil, kan je vooraf zien op een internetcamera hoe druk het is. En enkele kleine steegjes worden afgesloten of worden maar in één richting toegankelijk. Burgemeester Steven Vandeput (N-VA): “Hasselt is een echte belevingsstad waar mensen graag zijn en komen. Maar het flaneren en funshoppen is er maandag nog niet bij, omdat we er de ruimte niet voor hebben. We hebben vooral gekeken naar de veiligheid en naar de mogelijkheid voor de mensen die komen winkelen,  om een aangename ervaring te hebben in onze stad.”

De drukte zal zich snel normaliseren.

Burgemeester Steven Vandeput

De stad zet politie in om de veiligheid te kunnen garanderen en enkele straten in de binnenstad worden bewaakt met camera’s. “Mijn vermoeden is dat we maandag een flinke piek gaan hebben, zoals dat ook was met de containerparken en de doe-het-zelfzaken”, zegt burgemeester Vandeput. “Ik denk dat dat zich snel zal normaliseren. Mijn grootste bekommernis is als je het niet verwacht, dat er dan een te grote drukte zal zijn. Daarom gaan we elke dag en elk uur alles monitoren.”

Dansen op slappe koord

Het is een moeilijke evenwichtsoefening zegt centrummanager Ben Croonborghs: "De eerste weken gaan cruciaal zijn. We moeten drukte vermijden, maar het is wel de bedoeling dat we van shoppen in Hasselt een aangename beleving maken. Zeker met het oog op de zomer moeten we toch terug naar een situatie die haalbaar en leefbaar is voor alle handelaars.  Zij hebben nu een dubbel gevoel. Ze zijn blij dat ze weer kunnen doen waar ze goed in zijn, maar er is ook onzekerheid over hoe dit verder gaat evolueren."

Meest gelezen