Heropening winkels in Turnhout: stickers op de stoep en borden met looprichting

Turnhout heeft haar plannen bekendgemaakt rond de heropening van de winkels, volgende week maandag. De stad gaat borden zetten die aangeven dat je aan de rechterkant van de straat moet wandelen, en twee straten worden tijdelijk ingericht als een woonerf, zodat voetgangers over de hele breedte van de rijbaan mogen lopen.

Op 11 mei is het aan de winkels om hun deuren te openen, en daar wordt door zowel klanten als de ondernemers zelf naar uitgekeken. Maar zo eenvoudig is dat niet, want om klanten veilig te ontvangen zijn zowel in de winkels als in de winkelstraten in Turnhout allerlei aanpassingen gebeurd.  

Handelaars krijgen stickers voor op de stoep om de wachtrijen aan te duiden, zo dicht mogelijk tegen de huisgevels. Maar er komen ook mobiliteitsmaatregelen. "In de Leopoldstraat en de Sint-Antoniusstraat richten we tijdelijk een woonerf in", zegt Marc Boogers, schepen van Mobiliteit. "De toegelaten snelheid wordt beperkt tot maximaal 20 km/u en voetgangers mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken om elkaar op veilige afstand te kunnen kruisen."

In andere winkelstraten in het centrum is er een ander systeem: daar worden borden geplaats om een looprichting aan te geven. "Als iedereen rechts wandelt, kan dat op een veilige afstand gebeuren", aldus Boogers.

Fietsparkeren tijdelijk verboden

Omdat de stoepen wellicht veel drukker zullen zijn als ze deels worden ingenomen door wachtrijen, moeten ook fietsen plaatsmaken. "In de Gasthuisstraat mogen vanaf maandag tijdelijk geen fietsen meer gezet worden" legt Marc Boogers uit. "Er komen wel extra fietsenstallingen in de zijstraten en op de Grote Markt. "

Om die hele situatie duidelijk te maken voor iedereen, zullen er verkeersborden geplaatst worden. En daar waar Antwerpen koos voor mobiele toiletten, kunnen mensen in Turnhout vanaf maandag terecht in de openbare toiletten in het stadhuis. 

Meest gelezen