HANS PUT

Iconische notarisvilla in Beringen-Mijn gaat tegen de vlakte

Aan de Koolmijnlaan in Beringen-Mijn zijn de afbraakwerken gestart van de iconische villa van voormalig notaris Tournier. De villa werd nadien nog lange tijd gebruikt door de vzw Vuslat, die gelinkt is aan de Gülenbeweging. 

De villa was decennia lang een indrukwekkend en opvallend bouwwerk midden in Beringen-Mijn met zijn vele cités. Hij stond vroeger in de buurt zelfs bekend als 'Petit Versailles'. Later heeft de familie Tournier de villa verkocht. Zo kwam de vzw Vuslat er terecht, die gelinkt is aan de invloedrijke Turkse islamitische denker en geleerde Fethullah Gülen. Die ligt al langer in de clinch met het Turks regime en verblijft sinds 1999 in ballingschap in Pennsylvania in de Verenigde Staten.

Rellen na staatsgreep

Toen president Erdogan de schuld van de staatsgreep in 2016 bij Gülen legde, kwam de vereniging onder vuur te liggen. De villa werd zelfs bestormd door Erdoganaanhangers. Vuslat vertrok en de villa werd te koop gezet. Een projectontwikkelaar kocht de site in 2017. Bedoeling is dat er een Aldi komt. De stad heeft een sloopvergunning afgeleverd, tegen de bouw van de supermarkt loopt nog wel een bezwaar bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Meest gelezen