Liveblog: Neemt Veiligheidsraad morgen beslissing over sociale contacten? Van Ranst: "Mensen hebben er nood aan"

De Veiligheidsraad komt morgen opnieuw bijeen. Zal er deze keer wel een beslissing vallen over de sociale contacten? "Mensen hebben er nood aan, het leeft heel erg", zegt viroloog Marc Van Ranst alvast. En het Verenigd Koninkrijk is voortaan het Europese land met het hoogste aantal coronadoden, voor Italië. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zal de Veiligheidsraad morgen een beslissing nemen over sociale contacten? Van Ranst: "Mensen hebben er nood aan"

De Veiligheidsraad komt morgen opnieuw bijeen om de verdere versoepeling van de coronamaatregelen te bespreken. Een van de vragen is of de politici ook een beslissing zullen nemen over de sociale contacten die al anderhalve maand beperkt zijn. Viroloog Marc Van Ranst suggereert in "De afspraak" alvast dat het stilaan tijd wordt om daar met een versoepeling te komen. "Je voelt dat mensen nood hebben aan die sociale contacten. Het leeft heel erg." Als een versoepeling daaromtrent uitblijft, dreigt de bevolking de maatregelen minder nauw na te zullen leven, waarschuwt Van Ranst. "Je moet een draagvlak creëren maar je moet het ook kunnen behouden." Maar of we heel snel weer wat meer met vrienden en familie zullen mogen afspreken, is absoluut nog niet duidelijk. "Alles op zijn tijd", zegt Van Ranst. Morgen dus mogelijk meer duidelijkheid daarover.

Videospeler inladen...

VK steekt Italië voorbij als Europees land met de meeste coronadoden

In het Verenigd Koninkrijk zijn de voorbije 24 uur 693 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden in het VK komt zo op 29.427 - tenminste wat de officiële cijfers betreft. Daarin worden alleen de bevestigde doden in de ziekenhuizen opgenomen. Het echte aantal doden (ook in de rusthuizen dus) ligt vermoedelijk veel hoger.

Hoe dan ook is het Verenigd Koninkriijk ook met deze cijfer het land met de meeste doden in Europa. Het VK laat nu Italië achter zich, dat volgens de officiële cijfers een honderdtal doden minder telt (zie bericht verderop).

Topadviseur van Britse regering neemt ontslag na inbreuk op lockdown-regels

De Britse topwetenschapper Neil Ferguson heeft ontslag genomen uit zijn rol als adviseur van de Britse regering in de coronacrisis. Ferguson wordt gezien als de man die de regering van koers heeft doen veranderen van een aanvankelijk terughoudend beleid naar een vrij strenge lockdown. Dat gebeurde toen zijn modellen lieten zien dat er zonder strenge maatregelen 250.000 Britten zouden kunnen overlijden door Covid-19.

De krant The Telegraph bracht uit dat Ferguson in maart en april twee keer bezoek heeft ontvangen van zijn vriendin. Dat gaat in tegen de regel dat partners die in verschillende "huishoudens" leven elkaar niet mogen bezoeken. "Ik heb een fout gemaakt en trek mij daarom terug uit mijn functie bij SAGE (het adviescomité, red.)", zegt hij in een mededeling. "Ik heb gehandeld in de overtuiging dat ik immuun was, omdat ik positief getest had op het virus en mij vervolgens twee weken geïsoleerd had."

We gaan proberen zoveel mogelijk mensen te laten komen naar de zee, maar het zal niet allemaal op dezelfde plaats zijn op hetzelfde moment. We hebben al een plan uitgewerkt voor de winkels. Nu gaan we een plan voorleggen voor de dijk en het strand. We hopen vanaf 8 juni mensen te kunnen ontvangen voor dagtoerisme.
Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) blikt in "Vandaag" vooruit naar de zomer.
Videospeler inladen...

Ouders van mensen met beperking zorgen al weken voor hun kind en dat begint door te wegen

Met alle zorgen om de opvang van kinderen en scholieren, thuis, op school of in gebouwen van de gemeente zoals vandaag werd geopperd, blijft één groep jonge mensen buiten beeld. Mensen met een beperking kunnen in principe terecht in instellingen, maar heel veel ouders zorgen in de praktijk noodgedwongen zélf voor hun zoon of dochter. Ondanks alle liefde weegt die zorg na zeven weken isolatie loodzwaar. "Terzake" zocht enkele ouders op.

Bekijk de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Duitse bondskanselier Merkel ondervindt steeds meer moeite om deelstaten op één lijn te krijgen

In Duitsland, net als ons land een federaal land, kondigen steeds meer deelstaten aan om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zijn dan wel maatregelen die niet in heel Duitsland van kracht zouden zijn. Morgen zit kanselier Angela Merkel opnieuw samen met de ministers-presidenten van de deelstaten. Merkel ondervindt steeds meer moeite om alle deelstaten op één lijn te krijgen.

"Het lijkt de laatste dagen soms een wedloop om zo snel mogelijk met versoepelingen te komen", zegt VRT NWS-journalist en Duitsland-expert Jeroen Reygaert. "Nochtans is dat iets waar Merkel al voor gewaarschuwd had." Gisteren had de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern al bekendgemaakt dat het onder strikte voorwaarden cafés wil openen en tegen eind deze maand ook de toeristische voorzieningen. Ook een aantal andere noordelijke deelstaten sluiten zich daar bij aan.

Vandaag heeft Beieren dan weer bekendgemaakt dat het plots vaart wil maken. Beieren is de zwaarst getroffen deelstaat, met de strengste maatregelen tot nu toe: nu maandag mogen alle winkels open, op 18 mei mogen terrassen van cafés weer open, op 25 mei ook restaurants en cafés binnen en op 30 mei de hotels. Merkel hoopt morgen toch nog zoveel mogelijk eenheid te bereiken tijdens het overleg.

Wie wordt getest en welke testen zijn er zoal?

Breed testen op besmetting met het coronavirus, het is een van de pijlers van de exitstrategie om uit de crisis te geraken. Maar hoe pakken we dat aan? "De rol van de huisarts is cruciaal in dit verhaal", zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". "Hoe fijnmaziger we het net kunnen maken, hoe groter de impact."

Lees meer in dit artikel: 

Ik denk dat u ervan versteld zal staan hoeveel mensen constructief zullen meewerken aan die contactopsporing.
Viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak"

Zwembadbouwers hebben handen vol

Omdat er nog veel onzekerheid is over de mogelijkheid om in de zomer naar het buitenland te reizen, nemen sommige mensen het zekere voor het onzekere en schaffen zich gewoon een zwembad aan voor de eigen tuin.  Zwembadbouwers die kant-en-klare zwembadkuipen plaatsen, hebben de handen dan ook meer dan vol.

Videospeler inladen...

Ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat er met die gegevens van de contactopsporing niets anders zal gebeuren. Al die gegevens zullen daarna ook vernietigd worden.

Viroloog Steven Van Gucht in "Terzake"

Meest gelezen