Moordenaarskoppel Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote krijgt nieuw assisenproces

Moordenares Hilde Van Acker uit Sint-Niklaas krijgt samen met haar partner Jean-Claude Lacote een nieuw proces. Dat heeft de Gentse Kamer van inbeschuldingstelling beslist. Het koppel werd eind 2011 veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op een Britse zakenman. De beschuldigden Van Acker en Lacote waren zelf vragende partij voor een nieuw assisenproces en dat komt er nu ook, eind dit jaar. 

Het koppel vermoordde in 1996 de Britse zakenman Marcus Mitchell in De Haan. Het paar kon opgespoord worden en werd gearresteerd, maar wegens gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten. Dat gaf het koppel de gelegenheid om te ontsnappen en sindsdien leefden ze ondergedoken in Zuid-Afrika. Europol lanceerde in 2019 dan een mostwantedlijst met vrouwelijke criminelen, waaronder Hilde Van Acker. Kort nadien kon het koppel in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust in Afrika, opgepakt worden.

Vermoord met twee kogels

Het verhaal leest als een film en begint op 23 mei 1996 toen het levenloze lichaam van Marcus Mitchell gevonden werd in de duinen van De Haan. De man was vanop enkele centimeters afstand afgemaakt met twee kogels in het hoofd. Na onderzoek van de gerechtelijke diensten ontdekte men dat het slachtoffer een grote som geld had geleend aan Lacote en Van Acker. Met het bedrag van 300.000 pond wilden ze een lucratieve deal sluiten in Libië. 

Jarenlang ondergedoken

Hilde Van Acker en haar Frans-Ivoriaanse partner Jean-Claude Lacote konden snel opgepakt worden, maar kwamen eind 1996 weer vrij omdat er geen bewijzen genoeg waren. Sindsdien bleven ze uit de greep van het Belgische gerecht. Op 15 december 2011 werden ze door het hof van assisen in Brugge bij verstek (nvdr als je afwezig bent op je proces dan kan je "bij verstek" toch veroordeeld worden) veroordeeld tot levenslange opsluiting voor de moord op Marcus Mitchell.

Terug naar België

Jean-Claude Lacote werd uiteindelijk pas op 20 november 2019 ingerekend in Abidjan, zijn ex-vrouw Hilde Van Acker werd de volgende ochtend gearresteerd. Van Acker, die afkomstig is uit Sint-Niklaas, kondigde snel aan dat ze naar België wilde terugkeren, onder andere met het oog op een behandeling tegen borstkanker. De rechter in Abidjan oordeelde in januari dat ze mochten uitgeleverd worden, wat op 18 februari ook effectief gebeurde.

Tweede proces in het najaar

Kort na de uitlevering tekende de verdediging verzet aan tegen hun veroordeling. Door een wetswijziging was het een tijdje onduidelijk of de Kamer van inbeschuldigingstelling of de rechters van het eerste proces bevoegd waren om over dat verzet te oordelen. De Kamer van inbeschuldigingstelling heeft nu verklaard dat het verzet aanvaard is. Hilde Van Acker en haar partner krijgen dus een tweede proces dat waarschijnlijk in het najaar van dit jaar nog van start zal gaan voor het hof van assisen in Brugge.

Meest gelezen