2019 Gary Hershorn

New York Times kaapt (meeste) Pulitzer-prijzen weg met verhalen over het agressieve optreden van Rusland 

De Amerikaanse kwaliteitskrant The New York Times is met drie Pulitzer-prijzen aan de haal gegaan. Geen enkel medium deed beter. Het zijn de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor de journalistiek.

The New York Times won de meest prestigieuze onderscheiding met haar berichtgeving over Rusland. De krant heeft "een reeks pakkende verhalen met groot risico" gemaakt en zo inzage geboden in het agressieve optreden van het Rusland van president Vladimir Poetin, stelde de jury in New York. Het dagblad viel ook in de prijzen met een reeks over wurgende leningen in de Amerikaanse taxisector.

De prestigieuze Pulitzer-prijzen lauweren al sinds 1917 elk jaar het beste werk van journalisten van Amerikaanse publicaties, kranten, magazines en websites. In totaal zijn er 21 categorieën, met ook onderscheidingen voor persfoto's, cartoons, radio-uitzendingen, poëzie, theater en literatuur. Ze zijn een idee van de Amerikaanse krantenuitgever Josep Pulitzer en worden toegekend door de School of Journalism van de Columbia-universiteit in New York.

Vertraging door corona

Omdat de deadline was vastgelegd op 25 januari, is er nog geen werk over de coronapandemie weerhouden. Overigens hadden de prijzen al op 20 april uitgereikt moeten worden, maar de pandemie noopte de jury van de Columbia-universiteit tot uitstel. Verscheidene juryleden, die als journalist over de coronacrisis berichten, hadden meer tijd nodig om het ingezonden werk te beoordelen.

De regionale krant The Anchorage Daily News en de onderzoekssite ProPublica ontvingen een Pulitzer voor een ophefmakende reeks over het gebrek aan politiebescherming in Alaska. Persbureau Reuters won een prijs voor de foto's die het maakte van de gewelddadige protesten vorig jaar in Hongkong.

Meest gelezen