Veilig winkelen? Bekijk op onze kaart hoe de steden het aanpakken en lees de regels nog eens na

Winkels mogen de deuren weer openen. Niet alleen de winkels, maar ook de steden en gemeenten hebben zich goed voorbereid. Op onze interactieve kaart kan u opzoeken welke maatregelen de grote winkelsteden genomen hebben zodat u zo veilig en aangenaam mogelijk kan winkelen. In Beringen wordt een van de opvallendste maatregelen genomen: een drone gaat mensen oproepen om afstand te houden.

Alle steden en gemeenten met winkelstraten rekenen natuurlijk op het gezond verstand van wie komt winkelen. Gezellig met de familie flaneren langs de etalages en de ene winkel na de andere rustig binnen- en buitenlopen, dat zit er voorlopig niet in. Premier Sophie Wilmès (MR) gaf afgelopen woensdag na de Veiligheidsraad deze regels mee die de veiligheid in de winkels moeten garanderen:

  • Er is 1 klant per 10 vierkante meter toegelaten, voor maximaal 30 minuten (uitzonderingen voor kleine winkels)
  • Mond- en neusbescherming wordt sterk aangeraden (maar niet verplicht)
  • De veiligheidsafstand van 1,5 meter moet altijd gerespecteerd worden
  • Werkgevers moeten een veilige werkomgeving garanderen
  • Boodschappen doe je bij voorkeur alleen (mensen die hulp nodig hebben en kinderen jonger dan 18 mogen begeleid worden)
  • Boodschappen doe je bij voorkeur dicht bij huis of bij je werk.

De politie zal in de winkelstraten toekijken of alle regels rond sociale afstand nageleefd worden. Als het nodig is, zullen er extra maatregelen genomen worden. Heel wat gemeenten zetten ook stadswachten in. Daarnaast worden in verschillende gemeenten winkelstraten autovrij gemaakt, straten worden wandelpaden, voetpaden worden aanloopzones naar winkels, ... In Beringen wordt zelfs een speakerdrone ingezet die de winkelaars oproept om voldoende afstand te bewaren.

Als je wil weten welke extra maatregelen de steden in uw buurt genomen hebben, klik dan op onze interactieve kaart:

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen