Strafonderzoek legionellacrisis in Evergem loopt jaar later nog steeds: “Het was en is een rollercoaster aan emoties”

Het strafonderzoek naar de legionellacrisis in Evergem loopt nog steeds. Precies een jaar geleden raakten er 32 mensen uit Evergem en Gent besmet. Twee slachtoffers overleefden de besmetting niet. “Ik hoop dat het bedrijf dat de crisis veroorzaakte de slachtoffers correct vergoedt”, zegt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA).

Een jaar geleden werd Evergem getroffen door een legionellacrisis. 32 mensen raakten besmet met de legionellabacterie die afkomstig was van een koeltoren in de Gentse haven.

“We hadden nooit verwacht dat er zo’n crisis zou kunnen gebeuren in onze gemeente”, blikt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) terug bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “De hele periode was een rollercoaster aan emoties. Er raakten heel wat mensen besmet en zij waren ernstig ziek. Daarnaast was er ook veel onzekerheid. De crisis heeft voor veel verdriet en leed gezorgd bij de families.”

Besmettingsbron

“Ze hebben wekenlang gezocht naar de besmettingsbron”, gaat De Maertelaere verder. “Er werd ons gezegd dat de kans klein was dat ze de bron effectief zouden vinden. Uiteindelijk is het dan toch gelukt. Dat was goed nieuws. Op die manier konden we een strafrechtelijk onderzoek tegen het bedrijf beginnen. Dat onderzoek loopt nog steeds. Hopelijk komt daar binnen enkele maanden een einde aan zodat we alles kunnen afsluiten.”

Vermijden in de toekomst

“We hopen vooral dat dit nooit meer opnieuw kan gebeuren. In onze regio hebben we veel bedrijven met dergelijke koelcentrales. Hopelijk komt de overheid met een strengere regelgeving op de proppen zodat we zulke situaties in de toekomst kunnen vermijden. Ik hoop dat de Vlaamse overheid ons informeert wat de concrete bijkomende maatregelen zijn die ze gaan nemen. Daarnaast hoop ik dat het bedrijf de slachtoffers correct vergoedt.” 

"Angst is gaan liggen"

“De angst op legionellabesmetting in onze regio is min of meer gaan liggen”, zegt De Maertelaere nog. “Maar het verdriet bij de families is natuurlijk hetzelfde gebleven. Het was echt een verschrikkelijke periode. De slachtoffers en familie mogen nooit meer dezelfde lijdensweg meemaken. De machteloosheid was groot vorig jaar. Gelukkig is er uiteindelijk wel een doorbraak gekomen in het onderzoek.”

kasto80

Meest gelezen