Videospeler inladen...

"Testen, testen, testen": maar hoe precies, en wie? "De rol van de huisarts wordt cruciaal"

Breed testen op besmetting met het coronavirus, het is een van de pijlers van de exitstrategie om uit de crisis te geraken. Maar hoe pakken we dat aan? "De rol van de huisarts is cruciaal in dit verhaal", zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". "Hoe fijnmaziger we het net kunnen maken, hoe groter de impact."

Sinds gisteren mogen huisartsen ook de minder dringende en niet-coronagerelateerde patiënten opnieuw ontvangen. Als ze gescheiden circuits kunnen maken voor mogelijke Covid-19-patiënten, mogen ze ook zelf coronatesten uitvoeren. Het is de bedoeling dat iedereen die symptomen vertoont, getest kan worden. Zodat meer besmettingen gedetecteerd worden, niet enkel wie zwaar ziek is. 

Maar voorlopig loopt dat nog niet van een leien dakje, zo getuigt een huisarts in "Terzake". De elektronische formulieren waren er niet op tijd, en de wissertjes om de tests mee af te nemen, zijn schaars. "Het is constant tellen."

Stephanie Johanns huisarts en coördinator van twee triageposten in Leuven, getuigt over de eerste dagen in de nieuwe werking (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Ik hoop dat dit gaat verbeteren", reageert viroloog Steven Van Gucht. "De rol van de huisarts is cruciaal in dit verhaal. We weten dat minder dan 1 op de 10 mensen met klachten effectief besmet zijn met het virus. Het zijn die mensen die we moeten detecteren. Hoe fijnmaziger het net, hoe groter de impact." Bij de mensen die positief testen kunnen vervolgens de 'contact tracers' aan de slag gaan om hun contactpersonen te contacteren en de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dijken.

Volgens Van Gucht is het nu een goed moment om verdachte gevallen op te sporen. "De griep is weg en er zijn weinig verkoudheden. Mensen die nu hoesten of koorts ontwikkelen, dat is toch wel verdacht. In het najaar of de winter wordt dat heel wat lastiger."

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Iedereen testen, zoals sommige wetenschappers suggereren, is dat een optie? "Onhaalbaar", zegt Van Gucht, die waarschuwt dat het telkens om een momentopname gaat en je dat dus verschillende keren zou moeten doen. "Het is nu al spannend of we deze inspanning kunnen volhouden. We kunnen ons bevoorraden qua materiaal, maar het blijft precair. We hangen nog altijd voor een stuk af van de internationale markt."

En wat met immuniteitstesten?

Van Gucht waarschuwt ook dat we niet te veel mogen verwachten van de zogenoemde "immuniteitstesten". Daarbij wordt een druppel bloed getest op antistoffen voor het coronavirus, zodat de testpersoon weet of hij een besmetting met het virus achter de rug heeft.

"Ik begrijp de nieuwsgierigheid om dat te weten. Maar ik denk dat veel mensen teleurgesteld zullen zijn door het resultaat, want we weten dat het aantal mensen dat positief gaat testen maar tussen de 5 en de 10 procent ligt. Het merendeel van de bevolking heeft nog geen antistoffen."

Bovendien weten we nog niet wat immuniteit precies betekent bij dit nieuwe virus. "Er kan er een zekere toepassing zijn, bijvoorbeeld in de zorg. Dan kan je die mensen eerder inschakelen voor het verzorgen van besmette personen. Maar dat betekent niet dat ze zonder beschermingsmateriaal kunnen werken. Ik vermoed dat men wel een bescherming heeft tegen de ernstige vorm van de ziekte, maar niet noodzakelijk tegen een herinfectie. Het kan een vals gevoel van veiligheid geven."

Bekijk het gesprek met Steven Van Gucht (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

PCR-testen, neus- en keelwissers, immuniteitstesten,...: "Terzake"-reporter Lauwke Vandendriessche legt uit welke testen er zijn, hoe ze werken en wat ze betekenen in de strijd tegen het virus.

Videospeler inladen...

Meest gelezen