Belga Image

Thuisverpleger Jo Van Hove: "Wij kunnen het ons niet permitteren te versoepelen"

Hij zat in de eerste "Pano" over de coronacrisis en Radio 2 Antwerpen had hem begin april ook al eens aan de telefoon: Antwerps thuisverpleger Jo Van Hove. Omdat Radio 2 de helden van de zorg in de kijker zet, belde de radiozender Jo nog eens op om te vragen hoe het nu met hem gaat, ruim een maand later. "Naar omstandigheden goed", klinkt het, "maar ik word nu wel heel moe."

Jo staat nu elke dag op om 4.45 uur en dat begint hij nu wel te voelen. De afgelopen weken heeft hij het een paar keer voorgehad dat hij met moeite uit zijn bed kon en dacht van "oh nee, vandaag liever niet". "Dan is het harken om de dag door te komen", voegt Jo er nog aan toe. 

Jo heeft ondertussen het gevoel dat er toch een soort routine gekomen is in zijn werk, maar tegelijkertijd blijft er het gevoel dat het absoluut nodig is om gefocust te blijven. "Je kan niet zeggen dat je vandaag je masker eens niet gaat opzetten, of je handschoenen eens niet gaat aandoen, of eens niet naar de mensen hun vragen en problemen luisteren. Dat begint te wegen."

Wandelen

Om zich te ontspannen en zijn hoofd leeg te maken, gaat Jo heel veel wandelen. Hij is daardoor al 6 kilo afgevallen. "Ik heb het gevoel dat ik goed voor mezelf zorg, want naast wandelen, let ik goed op wat ik eet en slaap ik ook heel veel. Het voordeel van  al dat wandelen is dat ik plots een hoop broeken heb waar ik terug in kan", lacht Jo nog.

De mensen weten dat je meer dan één tandje bijsteekt

Jo kan zich ook optrekken aan de dankbaarheid die hij krijgt van de mensen die hij thuis gaat helpen. "Ze weten dat je meer dan één tand bijsteekt. We gaan ook naar de apotheker bijvoorbeeld, je pikt hier en daar iets op aan een winkel of je ondersteunt de familie die soms niet durft langskomen uit schrik om besmet te worden. De mensen zijn heel dankbaar en dat is heel fijn, zeker als je weet dat we nog wel een tijdje zo zullen moeten doorgaan", besluit Jo. 

Dokters, verpleegkundigen, mantelzorgers,… iedereen die in deze tijden voor een ander zorgt, verdient het om in de schijnwerpers te staan. Als jij ook graag een held uit de zorg wil bedanken, dan kan dat via de app van Radio 2.

Meest gelezen