Videospeler inladen...

Twee Amerikanen opgepakt na "mislukte staatsgreep" in Venezuela

In Venezuela zijn twee Amerikaanse veteranen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij een staatsgreep. De twee zouden deel hebben uitgemaakt van een groep die president Nicolás Maduro probeerde gevangen te nemen.

Het was een triomfantelijke president Maduro die de paspoorten van de twee Amerikanen toonde tijdens een persconferentie die live werd uitgezonden op de televisie. Het zou gaan om Luke Denman en Airan Berry, twee veteranen van de Amerikaanse Special Forces, 34 en 41 jaar oud, die nog hebben gevochten in Afghanistan. 

De twee zouden deel hebben uitgemaakt van een groep die zondagochtend met speedbootjes het strand probeerde te bereiken in de buurt van de havenstad La Guaira. Maar de inwoners van een vissersdorp kregen argwaan waarop de autoriteiten de aanval hebben afgeslagen. Daarbij vielen ook 8 doden, zo klinkt het in de Venezolaanse versie.

Volgens Maduro is het duidelijk dat de VS en buurland Colombia achter de mislukte staatsgreep zitten. Aan de operatie zouden ook ex-leden van de Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben deelgenomen. Tijdens de persconferentie werden beelden getoond van nachtkijkers, walkietalkies en boten die tijdens de aanval gebruikt zouden zijn. 

Operatie Gideon

Gisteren al bekende een andere Amerikaanse ex-militair, Jordan Goudreau, dat de twee gevangengenomen Amerikanen inderdaad deel uitmaakten van een missie om Venezuela "te bevrijden", operatie Gideon. Die zou georganiseerd zijn door zijn eigen beveiligingsfirma uit Florida, Silvercorp USA. Sivercorp USA zou dan weer zijn ingehuurd door de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido.  

Maar Guaido heeft al gezegd dat hij niets met de mislukte operatie te maken heeft. Ook de Amerikaanse autoriteiten ontkennen dat ze achter het complot zitten. Maduro zou de aanval in scène hebben gezet om de aandacht af te leiden van de problemen in zijn land, zo zeggen ze. 

De afgelopen weken is het bijzonder onrustig in Venezuela. Bij rellen in een gevangenis zouden vrijdag nog 47 doden gevallen zijn. De gevangenen kwamen in opstand omdat ze sinds de coronacrisis bijna geen voedsel meer krijgen. Ondanks de zware economische crisis in het land, zit Maduro in Venezuela nog altijd stevig in het zadel. 

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen