Val in Grobbendonk vangt meer dan 1 miljoen wolhandkrabben in twee jaar

Er zijn de afgelopen twee jaar meer dan een miljoen exemplaren van de uitheemse Chinese wolhandkrab gevangen in de Kleine Nete in Grobbendonk. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en onderzoekers  van de universiteit Antwerpen hebben daar twee jaar geleden een nieuw soort val gezet, en die lijkt dus goed te werken. "Daarnaast toont dit de omvang van het probleem aan", klinkt het bij de onderzoekers. 

Wolhandkrabben zijn vanuit China in onze waterlopen terechtgekomen, hebben hier geen natuurlijke vijanden en brengen veel schade toe aan onze fauna en flora.

Daarom nam de Vlaamse Milieumaatschappij in 2018 een nieuw type val in gebruik. In de Kleine Nete in Grobbendonk werd een 'krabbensleuf' over de volledige breedte van de rivier geïnstalleerd. De krabben, die over de bodem kruipen, vallen in de sleuf en komen in een container terecht. Vissen zwemmen er gewoon over.

Lees verder onder de foto.

Het resultaat van de val was opzienbarend. Vorig jaar alleen al werden er meer dan 700.000 krabben gevangen. "Dit toont aan hoe groot het probleem is", zegt bioloog Jonas Schoelynck. "Want als je deze resultaten extrapoleert naar de andere rivieren in ons land - en de krabben zitten in de meeste Belgische rivieren - dan spreken we over miljoenen en miljoenen van die dieren."

Om de populatie onder controle te krijgen, zijn volgens de onderzoeker nu beleidskeuzes nodig. Een tweede val werd al geplaatst in Wichelen, Schoelynck zou graag in meerdere waterlopen in Vlaanderen krabbenvallen zien. "De kostprijs om de vallen te zetten en ze te bemannen zal maar een fractie zijn van de potentiële kosten die de krabben in onze waterlopen en natuurgebieden aanrichten.

Meest gelezen