© Gregory Van Gansen / Photo News

Voetbal, markten, winkels en misschien sociaal contact: Veiligheidsraad samen voor "aftrap" nieuwe versoepeling 

Sinds 9 uur vanmorgen zit de Veiligheidsraad opnieuw bijeen. De topministers zullen het er samen met de experten hebben over de opening van de winkels en de opstart van de sportcompetitie. Een Veiligheidsraad “light” dus, met enkele concrete dossiers, maar waar wel veel geld van afhangt.

Een Veiligheidsraad “light”. Zo wordt de bijeenkomst van de premier, vicepremiers, de minister-presidenten en verschillende experten opgevat. Geen complete exitstrategie op de tafel, en ook over perspectief op sociaal contact werd eerst niet echt iets verwacht. 

Alhoewel, "je voelt dat de mensen daar nood aan hebben", zei viroloog Marc Van Ranst gisteren in "De afspraak". "Je voelt ook dat, als we daar niets aan doen, de mensen de maatregelen op den duur ook niet meer zullen volgen. Een draagvlak moet je creëren, maar ook behouden."

En dat heeft de regering ook begrepen, zo blijkt. "Het zou me verbazen mocht er straks niet een beperkt perspectief worden geboden", zegt minister Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. 

Wat zeker op tafel ligt, is de feitelijke goedkeuring om fase 1B van de exitstrategie in te gaan. Mogen de winkels zoals gepland open op 11 mei, wat met marktkramers, en kan de sportcompetitie nog worden hervat? Met die drie dossiers voor ogen hopen sommigen al tegen de middag op meer duidelijkheid.

“Winkels krijgen zelfde regels als tuincentra”

Over de winkels zou iedereen het nu stilaan eens zijn, klinkt het bij verschillende bronnen. Alle voorwaarden lijken vervuld om de winkels op 11 mei te kunnen openen, ook al is dat een week vroeger dan de experten eerder hadden voorgesteld. 

De veiligheidsregels zouden ook niet onnodig moeilijk worden gemaakt, hoort onze redactie: voor elke klant zou 10 vierkante meter moeten worden voorzien, zoals in de tuincentra. Verder wordt er net als bij de bedrijven een gids opgesteld met praktische richtlijnen om ook het personeel te beschermen, door de ministers van Werk Nathalie Muylle (CD&V) en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR), samen met de vakbonden en werkgevers. 

Het idee om de ene dag mensen met even rijksregisternummers te laten winkelen, en op andere dagen oneven rijksregisternummers, of met het alfabet te werken (de ene dag de ene helft, de andere op de andere dag), zou het dan ook niet halen. 

Lokale besturen krijgen wel de ruimte om eigen regels in te voeren, zoals het “rechts houden” dat Antwerpen al aankondigde. “Funshoppen” aan de andere kant van het land zou ook worden afgeraden om grote verplaatsingen en stromen van shoppers te vermijden. 

Naar de markt, een gevaarlijke onderneming

Voor de marktkramers is er nog minder duidelijkheid, horen we. Nu zijn sommige markten, zoals die van Petegem, wel nog open omdat er onvoldoende voedingswinkels in de buurt zijn. Andere marktkramers klagen daarom over een oneerlijke concurrentie. 

Maar het is nog niet zeker dat ook alle markten opnieuw mogen starten, omdat het moeilijker zou zijn om daar afstandsregels af te dwingen. Volgens Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) zouden de economieministers wel pleiten voor een gecontroleerde heropening. 

Andere zogenoemde "contactberoepen", zoals kappers, zouden nog niet mogen opstarten. Het startschot voor hen staat voorlopig nog steeds gepland op 18 mei. 

Getrapte aftrap van competitie

De opstart van de sportwedstrijden zou dan weer in stappen gebeuren. Trainingen bij de voetbalclubs zouden op de agenda gezet worden tegen juni. Sportwedstrijden zouden dan weer mogelijk zijn vanaf augustus, maar achter gesloten deuren en dus zonder publiek, klinkt het bij een bron. 

Dat zou betekenen dat het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League wel zoals gepland zou kunnen opstarten, maar dat het huidige seizoen wordt beëindigd. Dat was ook het voorstel van de raad van bestuur van de Pro League. 

In oktober, wat verre toekomst is in coronatermen, zouden er dan mogelijk weer wedstrijden met publiek toegelaten worden. Maar voor alle duidelijkheid: we spreken nog met twee woorden tot de uitspraak van de Veiligheidsraad.

Ook over wielerwedstrijden wordt er meer duidelijkheid verwacht. 

Communicatietest

De Veiligheidsraad vandaag wordt ook gezien als een ware communicatie­test, zeker voor premier Sophie Wilmès (MR). Zij maakte geen goede beurt met de avondlijke persconferentie op 24 april, en met de lange, gedetailleerde en onduidelijke powerpoint. 

Die fout willen de topministers niet meer maken, en daarom is er beslist om al vanaf 9 uur 's ochtends bijeen te komen. Een uur voor de persconferentie zal er dan worden bekendgemaakt dat er een aankondiging volgt. Lang genoeg om een goede tekst voor te bereiden, mogelijk kort genoeg om uitgebreide lekken te vermijden, klinkt het. Deze keer zouden daar ook géén slides aan te pas komen.

Sommigen hopen dat er 's middags al duidelijkheid komt, maar die timing is onzeker. 

Meest gelezen