Videospeler inladen...

Koning Willem-Alexander benoemt oud zeer: "Mensen voelden zich in de steek gelaten, ook door mijn overgrootmoeder"

Een onwezenlijk ogende locatie en drie opmerkelijke zinnen. De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft gisteren de bevrijding van Nederland herdacht, 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hield een toespraak op een vrijwel verlaten Dam en schuwde zijn familieverleden niet. Met name dat zijn overgrootmoeder (koningin) Wilhelmina in Engeland verbleef tijdens de oorlog. En dat ligt nog altijd zwaar op de maag bij een deel van de bevolking. 

In heel Nederland zijn gisterenavond met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse militairen die in de decennia daarna sneuvelden. Op de Dam in Amsterdam vond de Nationale Herdenking plaats. Door de coronamaatregelen mocht geen publiek aanwezig zijn en oogde het plein vrijwel verlaten. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden voorafgaand aan de stilte een krans bij het Nationaal Monument.

Willem-Alexander hield ook een toespraak op de Dam. Dat deed hij omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Het is nog nooit eerder gebeurd dat een staatshoofd heeft gesproken tijdens Dodenherdenking.

Het is iets dat me niet loslaat

koning Willem-Alexander over koningin Wilhelmina

Willem-Alexander sprak drie zinnen uit die Nederlandse media als "bijzonder" bestempelen. "Medemensen voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet loslaat."

Waarmee de koning een oude wonde openlegt. De kritiek op koningin Wilhelmina die naar Engeland vluchtte en haar tientallen optredens bij Radio Oranje om het Nederlandse volk toe te spreken, waarbij ze slechts één keer inging op de Jodenvervolging. 

Koningin Wilhelmina vanuit Londen bij Radio Oranje.

Eddo Verdoner, voorzitter van het Centraal Joods Overleg in Nederland, spreekt op NOS van een "indrukwekkende en krachtige" toespraak.

"Wat ik mooi vond, was hoe de koning de innerlijke tweestrijd die hij voelt naar buiten bracht. Hij zag het felle verzet van zijn overgrootmoeder. Maar hij zag ook hoe onderdanen dat niet hoorden in haar woorden. (...) Ik kan het niet anders zeggen dan dat het oprecht en recht uit het hart overkwam. Het gaat erom dat je doorgeeft wat we hieruit moeten leren. Dat is wat hij deed", aldus Verdoner.

BEKIJK hieronder de volledige toespraak van de Nederlandse koning:

Meest gelezen