Alexander Dumarey

De wijk Klein Rusland in Zelzate krijgt 6 maanden tijd om een toekomstplan uit te werken

De wijk Klein Rusland in Zelzate krijgt van minister van wonen Matthias Diependaele (N-VA) zes maanden de tijd om een visie en toekomstplan uit te werken voor de wijk. De bedoeling is dat de wijk volledig gesloopt en heropgebouwd zal worden. Dat alles zal zo’n 5 tot 10 jaar duren. 

De toekomst van Klein Rusland zag er lange tijd slecht uit: het leek of de 100 jaar oude wijk definitief zou moeten verdwijnen, maar er is opnieuw hoop. De sociale huisvestingsmaatschappij die de wijk wil heropbouwen heeft van minister Diependaele (N-VA) een half jaar de tijd gekregen om een toekomstplan uit te werken. “Dit is een grote ommekeer voor de wijk”, vertelt Patricia Demeyer, directeur van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen. “We krijgen nu de gelegenheid om samen met de gemeente een nieuw plan te ontwikkelen. Die kans gaan we met beide handen grijpen.” 

Slopen en heropbouwen

“De bedoeling is dat de wijk volledig gesloopt en heropgebouwd gaat worden”, legt Demeyer uit. “We willen er sportterreinen, openbaar groen en parkeermogelijkheden voorzien. Daarnaast gaan we naar een dichtere bouw van de wijk zodanig dat we detzelfde – of misschien zelfs meer – woningen kunnen heropbouwen.” De huisvestingsmaatschappij moet in haar plannen rekening houden met een deel in de wijk dat gereserveerd is voor een eventuele spoortunnel. Als de plannen erdoor komen, zal alles zo’n 5 tot 10 jaar duren. 

Opnieuw huisvesten

“We gaan de mensen die er nu wonen herhuisvesten”, gaat Demeyer verder. “Dat kan tijdelijk of definitief zijn. Hoe dan ook zal onze maatschappij alles begeleiden. We staan de mensen bij tijdens hun verhuizing. Zo huren we zelf een verhuisfirma in en zullen de personen in kwestie een vergoeding krijgen voor de kosten die ze maken.”

Kostenplaatje

“Een volledige wijk heropbouwen is niet goedkoop”, zegt Demeyer nog. “Maar als sociale huisvestingsmaatschappij kunnen wij gebruik maken van gesubsidieerde leningen. We moeten die lening uiteraard wel terugbetalen met de huurgelden die we ontvangen en dat zal altijd een beetje verlieslatend zijn omdat we als sociale huisvestingsmaatschappij een vermindering geven van de huurprijs. Maar we zijn een financieel gezonde maatschappij, en kunnen dat verlies normaal gezien wel opvangen.” 

kasto80

Meest gelezen