Flip Franssen

Antwerps bedrijf legt vluchten in om seizoensarbeiders tot in België te krijgen

Het Antwerpse luchtvaartbedrijf "The Aviation Factory" legt vluchten in om seizoensarbeiders uit Roemenië naar hier te brengen. Straks landt er één op de luchthaven van Eindhoven. Van daaruit worden ze naar fruit- en groententelers in de grensstreek gebracht om te helpen bij de oogst.

Sinds de coronamaatregelen ingevoerd zijn, vinden er nauwelijks nog passagiersvluchten plaats. Veel Roemeense seizoensarbeiders kwamen naar ons land via de luchthaven van Charleroi maar die luchthaven is al een tijdje gesloten vanwege de coronamaatregelen. Ook op Brussels Airport en de luchthavens van Antwerpen en Eindhoven is er nauwelijks passagiersvervoer, alleen als die essentieel is.

"Maar ook deze vluchten zijn toegelaten", zegt Carl Legein van The Aviation Factory. "Een heel economische sector hangt af van deze vluchten. Groenten en fruit kunnen ook niet een paar weken langer op het veld blijven liggen", aldus Legein.


De speciale chartervluchten vanuit Roemenië vallen onder wat men "zakenvluchten" noemt en zijn minder onderworpen aan de regels die nu gelden voor de coronacrisis. Het is niet duidelijk of de seizoensarbeiders die uit Roemenië aankomen, medisch gescreend zullen worden op het dragen van het virus.

In Hoogstraten maken ze bijvoorbeeld gretig gebruik van seizoensarbeiders om onder andere de aardbeien te oogsten. Burgemeester Marc van Aperen krijgt daar veel vragen over van inwoners: "Mensen vragen zich af of het wettelijk wel mag dat de roemeense seizoensarbeiders naar hier komen. Ze maken zich ook zorgen of ze zich wel aan de coronamaatregelen houden. Ik ben naar enkele bedrijven gaan kijken en daar zag alles er veilig uit", aldus Van Aperen in Start Je Dag.

Meest gelezen