Foto: Imperial College London.

Britse "Professor Lockdown" legt functie neer na inbreuk op eigen coronaregels

De Britse epidemioloog die premier Boris Johnson kon overtuigen van het nut van een lockdown, heeft zijn functie als overheidsadviseur neergelegd. Dat deed hij nadat was gebleken dat hij zelf de lockdownregels had overtreden om zijn vriendin te kunnen ontmoeten. 

Neil Ferguson is een van de Britse experten die de overheid adviseren over de aanpak van de coronacrisis. Hij is gespecialiseerd in het ontwikkelen van wiskundige modellen voor ziekteverspreiding. In maart voorspelde hij dat het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk tot een kwart miljoen doden zou kunnen leiden als er geen drastische maatregelen werden genomen.

Die voorspelling bracht de Britse regering er uiteindelijk toe om het geweer van schouder te veranderen en haar losse aanpak te ruilen voor lockdownregels die vanaf 23 maart van kracht gingen. 

Partners die niet tot hetzelfde huishouden behoren, kregen de raad om niet bij elkaar over de vloer te komen. Maar de krant The Daily Telegraph bracht naar buiten dat professor Neil Ferguson het zelf niet zo nauw nam met die regel. Volgens de krant ontving hij zeker twee keer zijn vriendin, een getrouwde vrouw die voor die bezoekjes Londen doorkruiste.

"Inschattingsfout"

In een mededeling kondigde Ferguson gisteren aan dat hij zijn functie als overheidsadviseur neerlegt. Hij zegt dat hij een "inschattingsfout" maakte. "Ik dacht dat ik immuun was, aangezien ik positief had getest op het coronavirus en mezelf bijna twee weken had geïsoleerd nadat ik symptomen had gekregen", verklaart Ferguson, die het coronavirus in maart opliep.

"Ik betreur ten zeerste ieder ondermijnen van de duidelijke boodschap over de aanhoudende nood aan social distancing om deze verwoestende epidemie te controleren. De richtlijn van de regering is ondubbelzinnig en dient om ons allen te beschermen." 

Meest gelezen