Uniek blindengeleidepaardje Dinky afgekeurd na ziekte  

Monique Van den Abbeel uit Brugge mag niet langer haar blindengeleidepaardje Dinky gebruiken. Dinky was het enige blindengeleidepaardje van Europa. Het paardje heeft esdoornscheuten gegeten en daarna werd het onbruikbaar als blindegeleidepaard.

Monique Van den Abbeel is al slechtziend sinds haar elfde. Door haar beperking kon ze de hulp van een blindegeleidehond goed gebruiken. Toen haar blindegeleidehond Xena stierf, nam ze contact op met haar hondentrainster Jules O Dwyer. Jules vroeg haar of ze het niet eens met een paardje wou proberen.

Een beroemd paardje

In de Verenigde Staten zijn er wel meer blindegeleidepaarden, maar in Europa is dat uniek. Jules dacht aan Dinky, een gecastreerd minipaardje uit Nederland. Monique nam de uitdaging aan. Jules bracht Monique en Dinky samen, trainde het dier in Brugge. Daar werd het een vertrouwd beeld om Monique met Dinky boodschappen te zien doen. De opleiding liep goed. Dinky kreeg een ruim tuinhuis als stal. Zijn verschijning baarde opzien. Hij kreeg de steun van meter Loes Van den Heuvel en peter Nico Blontrock, mocht zelfs op bezoek in het Europees parlement. Zoals afgesproken moest Dinky nog even terug naar Jules O Dwyer in Tongeren. Daar liep het fout.

Esdoornvergiftiging

Dinky at esdoornscheuten. Bij paarden veroorzaakt dat een spierziekte, die in de meeste gevallen dodelijk is. Dinky werd in allerijl overgebracht naar de dierenkliniek in Luik. Tot verbazing van velen haalde hij het. 

Strenge eisen

Jules O Dwyer begon opnieuw met Dinky te trainen. Ze gaf niet meteen op, tot ze begreep dat de ziekte Dinky onbruikbaar had gemaakt voor de job die hij moet doen. Hij was emotioneel in de war, schrok bijvoorbeeld hevig van auto's in zijn buurt. Voor Jules was het hard om aan Monique te moeten vertellen dat ze het dier moest afkeuren voor de dienst. Monique Van den Abbeel vindt het erg jammer, maar begrijpt het. Ze gaat op zoek naar een nieuw assistentiedier. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk opnieuw een hond.

Meest gelezen