Burgemeester Glabbeek roept regering op om aangekochte mondmaskers terug te betalen

De burgemeester van Glabbeek, Peter Reekmans (Dorpspartij), roept de federale en de Vlaamse regering op om de facturen van de mondmaskers van de gemeenten integraal terug te betalen. "In Glabbeek kregen alle inwoners intussen een mondmasker en kochten we beschermingsmateriaal aan voor onze zorgverleners", zegt burgemeester Reekmans. "En dat heeft onze gemeente intussen zo'n 85.000 euro gekost of zo'n 16 euro per inwoner."

"Glabbeek kocht als gemeente al zelf medisch beschermingsmateriaal aan voor onze lokale zorgverstrekkers en woonzorgcentra", zegt burgemeester Peter Reekmans. "Hadden we dat niet gedaan, dan zat ons zorgpersoneel vijf weken lang zonder beschermingsmateriaal." Daarnaast kocht Glabbeek, als eerste Vlaamse gemeente, gecertificeerde herbruikbare mondmaskers voor haar inwoners aan. "Ook hier, als we dit niet zo snel hadden gedaan, dan waren er zelfs geen mondmaskers geweest tegen 4 mei en de heropstart van de scholen op 18 mei."

Wij mochten gisteren 11.000 filters voor de Glabbeekse bevolking gaan afhalen in het provinciaal verdeeldepot, maar er waren amper 150 stuks voor onze gemeente beschikbaar

Peter Reekmans, burgemeester Glabbeek

Reekmans vraagt nu om de aankoop van 12 miljoen mondmaskers te cancelen. "Stel deze budgetten gewoon ter beschikking aan de gemeenten, die er wel al weken in slagen mondmaskers bij de mensen te krijgen. Zelfs de beloofde filters voor herbruikbare mondmaskers geraken nog niet tijdig bij de gemeenten. Wij mochten gisteren 11.000 filters voor de Glabbeekse bevolking gaan afhalen in het provinciaal verdeeldepot, maar er waren amper 150 stuks voor onze gemeente beschikbaar. Wanneer we alle filters wel zullen hebben is zelfs vandaag nog compleet onduidelijk."   

Meest gelezen