Videospeler inladen...

Burgemeester van Manaus in Brazilië smeekt wereldleiders om hulp

In Brazilië trekt de burgemeester van Manaus aan de alarmbel en vraagt om internationale hulp om de corona-uitbraak in zijn stad te bedwingen. In een brief aan 21 ambassades en een videoboodschap aan zowat alle wereldleiders vraagt hij om beschermingsmateriaal, beademingsmachines en scanners. Met 459 van de 649 doden in heel Brazilië was de deelstaat Amazonas dinsdag een van de meest getroffen plaatsen in het land. 

In Latijns-Amerika is vandaag de kaap van 15.000 coronadoden overschreden. Meer dan de helft, bijna 8.000, vielen in Brazilië, het Latijns-Amerikaanse land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Bijzonder hard geraakt is Manaus, metropool van 2 miljoen inwoners in het hart van het Amazonegebied. Er worden massagraven gedolven, zoals in onderstaande video te zien is (tekst gaat door onder video):

Videospeler inladen...

Volgens de BBC is het aantal mensen dat de voorbije maand in de stad is gestorven als een gevolg van ademhalingsproblemen met liefst 578 procent gestegen. Officieel belanden zij niet allemaal in de coronastatistieken, omdat er onvoldoende wordt getest. 

In Manaus is de zo al zwakke gezondheidszorg ingestort onder druk van het sterk stijgende aantal coronapatiënten. Met behulp van de privésector heeft burgemeester Arthur Virgilio Neto een veldhospitaal gebouwd, maar dat volstaat lang niet om de nood te lenigen.

"Wat we nodig hebben is een vliegtuig vol scanners, beademingstoestellen, medicijnen en mondmaskers", zegt hij in een wanhopig videobericht aan de wereldleiders. "Mirakels hebben we niét nodig", zo begon hij zijn boodschap. Het is een sneer naar de uiterst rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Diens tweede naam is Messias, wat hem zelf al de uitspraak ontlokte dat hij "wel Messias is maar geen mirakels verricht".

Bolsonaro krijgt meer en meer krititiek omdat hij de corona-epidemie blijft wegzetten als "een griepje".   

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen