Lieven Janssens aan het werk in het gemeentehuis

Burgemeester Vorselaar verbande zichzelf naar 2e verdieping thuis: "Ik zie nog veel mensen en wil mijn gezin niet besmetten"

"Ik leef momenteel afgescheiden van mijn gezin om besmettingen zoveel mogelijk te vermijden", vertelt Lieven Janssens (ACTIEV). Hij is burgemeester van Vorselaar en het zijn heel intensieve tijden voor hem. "Ik heb werkdagen van 17 uur en kom toch nog geregeld met mensen in contact, ook al is dat met de nodige afstand." Een Beste Buren-feest met buurtcomité De Lepel, dat hij 20 jaar geleden oprichtte, zal vandaag online gebeuren.

Ook voor burgemeesters is deze coronacrisis een heel intensieve periode. "Ik vergader 15, 16 of 17 uur per dag, maar dat doen we graag en met veel plezier om met Vorselaar zo snel mogelijk uit deze crisis te geraken", vertelt Lieven Janssens op Radio 2 Antwerpen. Als burgemeester heeft hij ook nog veel contact met andere mensen en daarom besloot hij apart van zijn gezin te slapen op de tweede verdieping in huis. "Ik kom toch nog vaak in woonzorgcentra en ziekenhuizen. Ik probeer ook daar wel afstand te houden, maar wil toch de kans op een besmetting zo klein mogelijk houden voor mijn gezin."

Ik besef nu heel goed wat alleen zijn en een beperkt aantal sociale contacten met mensen doen

Lieven Janssens, burgemeester Vorselaar

Nog voor hij burgemeester werd, had Janssens al het buurtcomité De Lepel mee opgericht, om de buren van de Lepelstraat bij elkaar te brengen. "In het begin organiseerden we geschiedenisavonden, kerstborrels, barbecues en dergelijke, maar intussen ligt de focus vooral op buurtbabbels en dan neemt iedereen wat lekkers mee van thuis, zoals cake en flessen wijn. Dat ligt nu allemaal stil. "En dat is toch wennen. We zwaaien wel naar mekaar, als we elkaar toevallig zien aan het raam, maar dat is toch nog iets anders."

Net nu ging de 20e verjaardag van De Lepel gevierd worden. "We gaan dat nu wel online doen. Iedereen zal dus wel zijn eigen hapjes moeten voorzien. Misschien kunnen we mekaar wel jaloers maken", lacht hij. Maar het besef dat buurtverenigingen als De Lepel bijzonder belangrijk zijn, wordt in tijden als deze pas echt duidelijk: "Ik voel nu wat het doet met mensen om alleen te zijn of een beperkt aantal sociale contacten te hebben. We gaan dus proberen om die sociale contacten toch zo goed mogelijk aan te houden, op welke manier dan ook."

Buurtcomité De Lepel in betere tijden op uitstap.

Meest gelezen