Getty Images

Edegemse Facebookgroep brengt buren dichter bij elkaar: "De solidariteit is zo groot nu"

In Edegem heeft Radio 2-luisteraar Elke Bernaerts een speciale Facebookgroep opgericht. "#Coronahulp Buren helpen buren" heet die. "Mijn apothekeres merkte dat er nog veel oudere mensen naar de apotheek en de winkel kwamen", vertelt Elke. "Ik wilde hen helpen met deze groep", zegt ze in "Bedankt Beste Buren" op Radio 2.

Bij het begin van de coronacrisis hoorde Elke van haar apothekeres dat die bezorgd was over de vele oudere mensen die nog naar de apotheek kwamen en boodschappen gingen doen in de winkel. Die zijn net heel kwetsbaar en kunnen zwaardere gevolgen ondervinden van het coronavirus. Daarom richtte Elke een nieuwe Facebookgroep op, "#Coronahulp, buren helpen buren". "Niet omdat ze zaken niet meer kunnen, maar omdat ze het niet meer zouden mogen doen, puur omwille van hun eigen veiligheid. We proberen ervoor te zorgen dat mensen een klein netwerkje rond hen krijgen."

Boodschappen maar ook babbels

"Het zijn vooral praktische vragen die binnenkomen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, eens naar de apotheek te gaan of het gras af te rijden. Maar soms zijn er ook mensen die eens even willen babbelen en dan bellen vrijwilligers die op." En er wordt ook hulp aangeboden. "Nu was er iemand die zei dat hij kinderen wel wil helpen bij het leren, want die zitten nu thuis voor de school te werken, terwijl hun ouders moeten werken. Ik vermoed dat sommige ouders wel vragen hebben om hun kinderen online te begeleiden."

De essentie is dat mensen weer in verbinding komen met elkaar

Elke Bernaerts

Intussen telt de groep zo'n 300 leden. "Het is nu wel een beetje aan het kalmeren. Misschien krijgen mensen intussen weer meer hoop. Ik hoop wel dat de groep ook na deze crisis kan blijven bestaan." Het is duidelijk dat de solidariteit heel groot is.

"De essentie is dat mensen weer in verbinding komen met elkaar. De reacties van de vrijwilligers en de dankbaarheid van mensen die geholpen worden, dat raakt mij echt. Er gebeuren nu veel dingen die niet fijn zijn, maar de solidariteit is wel groot. Dat vind ik het mooiste."

Meest gelezen