De vijf boeken die het leven van presentatrice Karolien Debecker hebben veranderd

De coronacrisis heeft de programmatie van Radio 1 even overhoop gehaald, maar komende week herbeginnen heel wat programma's, ook "Achter de feiten" met presentatrice Karolien Debecker. “Het lijkt moeilijk om te zeggen want het zijn dramatische tijden, maar mijn zintuigen krijgen nu zoveel rust en ruimte", getuigt ze. "Voor mij is dit toch ook genieten.” Welke vijf boeken prikkelen de zintuigen van Karolien Debecker?

Op het nachtkastje van presentatrice Karolien Debecker liggen altijd een stuk of drie boeken: “Ik ben een chaotische lezer, ik lees verschillende boeken door elkaar. Soms raak ik een boek in het midden beu en pak ik het maanden later weer op. Zo raken boeken soms ook verspreid door het huis. “Homo Deus” van Yuval Harari ligt hier nu beneden, dat was ik in de tuin aan het lezen.”

Ik ben een chaotische lezer, ik lees verschillende boeken door elkaar

“Naast mijn bed ligt de biografie van Susan Sontag, geschreven door Benjamin Moser – dat is echt een boek dat heel lang zal meegaan. En verder ook “Liefde in verhouding” van de Belgische psychotherapeut Esther Perel, ik ben een grote fan van haar. “Gloed” van Sándor Márai ben ik ook weer aan het herlezen, dat blijft een van mijn favoriete boeken. Zo esthetisch, gevoelig en mooi geschreven.” 

1. “Narziss en Goldmund” – Hermann Hesse

Karolien Debecker begint graag met de Duitse nobelprijswinnaar Hermann Hesse: “De roman “Narziss en Goldmund” lees ik regelmatig opnieuw, omdat ik er veel uit heb kunnen halen.”

Hesse beschrijft het leven van twee jongens die opgroeien in een klooster in de 12e eeuw. Narziss is de rationele helft van de twee, Goldmund is veel impulsiever: “Ik herkende mezelf in Goldmund. Hij bewandelt het pad van de verwondering, waarbij je je door gevoel en passie laat leiden.”

Ik vond het een verrijkend boek, bijna een soort van spirituele leidraad

“Ik vond het heel pakkend dat beide mannen aan het eind van hun leven toch dezelfde wijsheid vergaarden”, legt Debecker uit. “Ze kozen elk een ander pad, maar die diepe verbondenheid bleef. Voor mij was dat een openbaring. Het ene is niet beter dan het andere, alleen is de vraag: welke natuur ben je, en durf je die natuur te volgen?”

“Hesse doet je de ander beter begrijpen, in mijn geval de meer rationale, meer berekende types. Ik vond het een verrijkend boek, bijna een soort van spirituele leidraad.”

2. “Oprah” – Kitty Kelley

Media-icoon Oprah Winfrey zal niet blij zijn met deze keuze van Karolien Debecker, ze zweeg deze smeuïge biografie dood en spande de auteur net geen proces aan: “Als je docu’s bekijkt over interessante mensen, dan moet je zeker zijn dat ze niet betrokken zijn bij de productie, anders weet je dat je rommel aan het bekijken bent. Bij biografieën is dat net hetzelfde, en dit is de meest verrassende biografie die ik ooit las.” 

Ik zou niet naast Oprah in het vliegtuig willen zitten, het lijkt me geen aangename vrouw

“Ik zou niet naast Oprah in het vliegtuig willen zitten, het lijkt me geen aangename vrouw. Volgens deze biografie is ze gehaaid, compleet onbetrouwbaar, manipulatief en moffelde ze haar geaardheid weg. (Beste vriendin Gayle King is zeer close met Oprah Winfrey, maar ze hebben een relatie altijd ontkend, red.) Je krijgt een inkijk in haar jeugd en hoe ze kon opklimmen naar de absolute top.”

Tegelijk toont Kitty Kelley ook het enorme talent van Oprah: “Het meest fascinerend vind ik die talkshows: waarom trokken die miljoenen mensen? Wat kan ik daar als presentator van leren? Het is een samenraapsel van sensatie, zingeving, zelfhulp maar ook maatschappelijke ondersteuning. Dat zijn veel facetten bij elkaar, Oprah is een heel fascinerend personage.”

3. “Stil” – Susan Caine

“Het lijkt lullig om boeken over de kracht van dit of de kracht van dat te kiezen, maar dit boek heeft mij verrast en ook iets teweeggebracht”, verklaart Debecker haar derde keuze. “Het is een wetenschappelijke studie naar introversie, Susan Caine heeft dat jarenlang onderzocht.”

De ondertitel van “Stil” luidt dan ook: De kracht van introvert zijn, in een wereld die niet ophoudt met kletsen. “Ik ben een bijzonder grote fan van stilte en ik heb daar last van, omdat we leven in een luide, extraverte wereld. Dit boek is voor mij heel verfrissend, omdat het een pleidooi houdt voor het potentieel van de rustigere, meer bedachtzame mensen in onze samenleving.” 

het loont wel degelijk om introverte types te trainen

“Caine richt zich tot mensen die geen vrede hebben met hun eigen introversie én tot de extravertere types, die niet begrijpen wat die stillere types nu “mankeert”. Ik denk dat ik zelf van nature introvert ben, maar ik ben heel extravert opgevoed. Dat vind ik ook terug in het boek: het loont wel degelijk om introverte types te trainen. Mijn vriendin is ook eerder introvert, daarom waken we erover dat we onze zoon niet overbeschermen. Als je dat kan beheersen, dan sta je veel flexibeler in het leven.“

4. “Wij en ik” – Saskia De Coster

Beste vriendinnen Karolien Debecker en Saskia De Coster groeiden op in Linden, een groene deelgemeente van Lubbeek, waar de roman “Wij en ik” zich ook afspeelt. De auteur en de presentatrice woonden amper vier straten van elkaar vandaan, maar – opvallend – ze leerden elkaar pas op volwassen leeftijd kennen.

Het opgroeien in die gemeente hebben we anders ervaren, maar het is toch ook herkenbaar

“Ik kan Saskia moeilijk niét kiezen. Maar ik zou “Wij en ik” niet vermelden als ik het niet schitterend vind. Ze beschrijft een Desperate Housewives-versie van de plek waar ik woonde. Vanaf de eerste pagina zat ik in een tragikomische film, heel traag en beschrijvend, maar toch ook met veel humor. Het opgroeien in die gemeente hebben we anders ervaren, maar het is toch ook herkenbaar.”

5. “De glazen stolp” – Sylvia Plath

Karolien Debecker heeft een zwak voor “coming of age”-verhalen, zoals “De glazen stolp” van Sylvia Plath: “Dit verhaal leunt heel dicht aan bij het leven van de schrijfster zelf. Jonge vrouw wint schrijfwedstrijd en kan zich ontwikkelen in New York, midden vorige eeuw. Het geeft je een inkijk in de tijdsgeest, hoe je je als jonge vrouw kan losscheuren van een burgerlijk bestaan.”

 “Het boek gaat - zonder het te benadrukken - over een persoonlijkheidsstoornis, over hoogbegaafdheid, over de verwachtingen van vrouwen, over niet helder naar jezelf kunnen kijken omdat je vastzit in de tijd waarin je leeft. Het geeft je ook een povere schets van de psychiatrische wereld van toen. Dat maakt het zo interessant om boeken te lezen over andere tijden. Wat gaat er over 100 jaar duidelijk zijn wat wij nu niet duidelijk zien? In welke structuren zitten wij anno 2020 onbewust vast?”

Het geeft je een inkijk in de tijdsgeest, hoe je je als jonge vrouw kan losscheuren van een burgerlijk bestaan

“Een maand na de publicatie heeft Sylvia Plath zelfmoord gepleegd – ze is uitgegroeid tot een halve cultfiguur. Connie Palmen heeft haar roman “Jij zegt het” gebaseerd op de relatie van Plath met dichter Ted Hughes. Maar dat boek interesseerde me minder. Ik vond vooral “De glazen stolp” zo sterk, en onbedoeld feministisch”, besluit Karolien Debecker. “Het is een zwaarmoedige roman, maar enorm humoristisch geschreven. Gitzwarte humor, weliswaar.” 

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak ook zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen