Natuurpunt

Ecologisch beheer van kerkhoven: "Laat natuur haar gang gaan"

Natuurpunt pleit om de natuur meer haar gang te laten gaan op begraafplaatsen om zo meer biodiversiteit te krijgen. Verschillende plantsoorten die zeldzaam of bedreigd zijn in Vlaanderen, komen nog wel voor op Vlaams-Brabantse kerkhoven. Ze beschermen is daarom belangrijk, zegt Natuurpunt. 

Sinds het gebruik van pesticiden verboden werd op begraafplaatsen, worden er nieuwe manieren gezocht om onkruid te bestrijden. Maar die nieuwe manieren, zoals het wegbranden van onkruid, zijn vaak nefast voor de biodiversiteit.

“We merken dat op begraafplaatsen vaak verrassend veel natuur voorkomt”, zegt Annelies Jacobs, onderzoeker bij Natuurpunt. “Heel veel bijzondere plantjes maar ook wilde bijen en vlinders. We zien dat er vaak met man en macht kleine plantjes worden weggebrand terwijl het soms erg bijzondere plantjes zijn die de omgeving uniek maken. Ook bijennesten worden soms weggebrand. Daarom pleiten we om de natuur op die kerkhoven meer haar gang te laten gaan.”

Zeldzame planten

De begraafplaatsen zijn vaak al tientallen jaren op dezelfde manier beheerd, nooit bemest en schrale gazonnetjes met bloemen. “In Vlaams-Brabant zien we ook veel kerkhoven met die typische steentjes en tussen die steentjes groeien veel plantjes die vroeger op de akkers rondom voorkwamen. Op de akkers zijn die planten verdwenen omdat de landbouw intensiever is geworden. Daarom zien we nu in Vlaams-Brabant soorten die alleen nog op kerkhoven voorkomen. In Zoutleeuw staat bijvoorbeeld “handjesereprijs", een erg mooi plantje met paarse bloemen dat je in België bijna uitsluitend op kerkhoven tegenkomt”, zegt Annelies Jacobs.

In Wallonië staat men een stap verder, daar laat men de natuur wel toe op begraafplaatsen
Annelies Jacobs, Natuurpunt

Natuurpunt is ook aan het praten met de stad Leuven om de begraafplaats meer ecologisch te gaan beheren en wil dat doen met elke gemeente die interesse heeft. “In Wallonië is men daar al een heel stuk op vooruit. Daar kiest men ervoor om meer natuur toe te laten op kerkhoven. We zien dan ook een verminderde kost in het onderhoud van die kerkhoven. Het maakt dat die plek bijna een natuurgebied op zich wordt, waar mensen graag komen, rust en troost vinden in die natuur.”

Meest gelezen