8,9 procent tekort: Europese Commissie raamt gat in Belgische begroting groter dan verwacht

De Europese Commissie schat het gat in de Belgische begroting op het einde van dit jaar op 8,9 procent van het bbp. Dat is bijna anderhalf procent meer dan de raming van de Nationale Bank begin vorige maand. De coronacrisis zal de lidstaten ook ongelijk treffen, voorspelt de Commissie.

Groter dan voorspelling Nationale Bank

De Europese Commissie verwacht dat de coronacrisis een grote put zal slaan in de Belgische begroting: in 2020 zal er een tekort zijn van 8,9 procent van het bbp (het bruto binnenlands product, of de waarde van de Belgische economie).

Dat zou het grootste tekort zijn sinds het begin van de jaren tachtig. In 2019 sloot België af met een tekort van 1,9 procent. Begin april verwachtte de Nationale Bank nog dat het tekort zou oplopen tot 7,5 procent, maar de Europese Commissie is dus pessimistischer. 

Volgend jaar (gedeeltelijk) herstel

België en andere Europese landen moeten momenteel zwaar in het rood gaan om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Elk land geeft staatssteun aan getroffen bedrijven, betaalt tijdelijke werkloosheidsuitkeringen, en ziet zijn gezondheidsuitgaven stijgen.

Bovendien dalen de inkomsten uit belastingen, en krimpt de economie. Sommige bedrijven hebben al werknemers ontslagen, waardoor de werkloosheidsuitkeringen stijgen, en de ontvangsten van de sociale zekerheid dalen.

De Commissie verwacht dat de Belgische economie met 7,2 procent zal krimpen. Voor de hele eurozone verwacht ze een daling met 7,7 procent. Volgend jaar zou er de economie dan weer 6,7 procent groeien in België (en 6,3 procent in de eurozone), maar dat is onvoldoende om het verlies van dit jaar te compenseren. Het overheidstekort in België zou dan in 2021 nog “maar” 4,2 procent bedragen.

België moet meer gaan lenen om al die extra uitgaven te betalen. Daardoor verwacht de Commissie dat de Belgische overheidsschuld dit jaar zal stijgen van 98,6 procent van het bbp naar 113,8 procent, en dat die volgend jaar weer zal dalen naar 110 procent.

Coronacrisis treft lidstaten ongelijk

In alle landen van de Europese Unie doet zich, in meer of mindere mate, hetzelfde voor. Landen die populaire vakantiebestemmingen zijn, gaan het diepst in het rood.

Italië stevent af op een tekort van 11,1 procent, Spanje op een tekort van 10 procent. Opvallend: Griekenland doet het met een tekort van 6,4 procent beter dan België, en zelfs dan Duitsland (7 procent).

Ook de schulden zouden fors toenemen: in Italië van 134,8 procent naar 158,9 procent. Italië moet nu al meer rente betalen op zijn overheidsschuld dan andere landen.

Europees herstelplan

Daarom zijn Italië en sommige andere landen voorstander van een systeem waarbij deze “nieuwe” corona-schulden, waar ze geen “schuld” aan hebben, door alle landen gemeenschappelijk worden gedragen.

Dat idee is echter van tafel geveegd door onder meer Nederland en Duitsland. Volgende week komt de Europese Commissie wel met een Europees herstelplan. Daarin zouden bijvoorbeeld goedkope leningen kunnen zitten aan landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, of hogere Europese subsidies. 

Meest gelezen