"Iedereen snakt ernaar": vicepremier Geens (CD&V) hint naar "beperkt perspectief" voor sociaal contact   

Vicepremier Koen Geens (CD&V) zegt dat het hem zou "verbazen" als er geen "beperkt perspectief" wordt gegeven om meer sociaal contact toe te laten. Geens is lid van de Veiligheidsraad, die sinds 9 uur vanmorgen bijeenzit om de volgende fase van de exitstrategie te bespreken.

Met twee kennissen buiten sporten op anderhalve meter, skypen en e-peritieven. Dat is zowat het enige sociaal contact dat nu toegelaten is. Een verplaatsing naar familie waarmee we niet samen wonen, ook als er afstand wordt gehouden, wordt nog niet als "essentieel" gezien, tenzij het om een noodgeval gaat natuurlijk.

Tot vandaag, misschien. Sinds 9 uur zit de Veiligheidsraad opnieuw bijeen. Vooral over de opening van de winkels volgende week maandag en de timing voor de opstart van de sportcompetitie wordt er gesproken. Maar er komen steeds meer signalen dat we ook wat te horen krijgen over de versoepeling van de regels rond sociaal contact, of over een meer concrete timing daarvoor.

Tot nu toe is er enkel gezegd dat er tegen 18 mei wordt "bekeken" of het mogelijk is om "thuis privé-bijeenkomsten te houden", om "dagtrips te organiseren naar bepaalde regio's van het land", en met "meer dan twee personen samen buiten actief te zijn". 

Vicepremier Koen Geens (CD&V), lid van de Veiligheidsraad, blikte vooruit in "De ochtend" op Radio 1 en zegt dat het hem "sterk zou verbazen als er geen beperkt perspectief gecreëerd wordt, omdat we daar zelf naar snakken". "Iedereen weet dat we die stap gaan moeten zetten binnen afzienbare tijd, omdat we mensen zijn en leven van sociaal contact", klinkt het. 

Iedereen weet dat we die stap gaan moeten zetten binnen afzienbare tijd, omdat we mensen zijn en leven van sociaal contact

Koen Geens, vicepremier en lid van de Veiligheidsraad voor CD&V

Over contact tussen verschillende generaties is Geens voorzichtiger, maar "de Nationale Veiligheidsraad is zich zeer bewust van de behoefte die er bij mensen bestaat". "Elke burger voelt die behoefte sterk aan, zeker nu het beter weer wordt. Het is heel moeilijk om dat niet te doen. Maar zoals we al vaak gezegd hebben: je kan niet alles tegelijk. Het intergenerationeel contact, tussen grootouders en kleinkinderen, daar houden de experten niet te veel van. Dat is me al herhaaldelijk ook persoonlijk duidelijk gemaakt." 

Meest gelezen