Videospeler inladen...

Inheemse gemeenschap in Ecuador vlucht naar het Amazonewoud uit angst voor het coronavirus

Aan de grens tussen Ecuador en Peru, in Zuid-Amerika, zijn tientallen leden van de Siekopai-gemeenschap op de vlucht voor het coronavirus. Ze zijn bang dat ze zouden uitsterven door besmet te raken met het virus en daarom trekken ze het Amazonewoud in.

De Siekopai, een van de inheemse gemeenschappen van Ecuador, maakt zich grote zorgen over haar lot. De gemeenschap, die uit 744 mensen bestaat, telt intussen al 15 besmettingen. Omdat ze bang zijn dat de gemeenschap zou uitsterven, trekken tientallen leden nu het Amazonewoud in: "Het is beter dat we ons isoleren, maar ook dat we  onze eigen kennis gebruiken om de ziekte te bestrijden", zegt Justino Piaguaje de leider van de Siekopai. 

Videospeler inladen...

De afgelopen twee weken zijn twee leiders van de Siekopai overleden, nadat ze symptomen hadden vertoond van de ziekte. Heel wat leden hebben symptomen en maken zich zorgen dat ze ook met het virus besmet zijn. Ze hebben zich gemeld bij een lokale kliniek van de overheid, maar ze krijgen te horen dat ze "maar een zware griep" hebben.

Genegeerd door de overheid

Volgens Piaguaje heeft de gemeenschap van Siekopai meteen aan de alarmbel getrokken bij de overheid na het eerste sterfgeval. De groep vroeg meteen bescherming en eiste dat iedereen getest werd. Maar er kwam geen reactie van de regering: "De afgelopen eeuwen zijn we meermaals het slachtoffer geweest van ziektes. We willen niet dat dit opnieuw gebeurt", aldus de leider van de groep. Ook lokale mensenrechtenorganisaties klagen het tekort aan hulp voor de inheemse bevolking aan.

Om het coronavirus te bestrijden, zal de inheemse groep voortaan zijn eigen traditionele geneesmiddelen gebruiken: "Een aantal getroffen gezinnen uit de groep zijn dit nu al aan het doen. We weten goed welke soorten geneesmiddelen hiervoor nodig zijn", zegt Piaguaje.

Gezondheidszorg onder druk

In Ecuador zijn in totaal meer dan 30.000 besmettingen met het virus geregistreerd. Al 1.600 mensen hebben de gevolgen van de ziekte niet overleefd. "De gezondheidssector staat zwaar onder druk", zegt Ecuador-kenner Andrea Josefa.

Volgens Josefa kampt de regering met zware economische problemen, die ook in de gezondheidssector voelbaar zijn: "In februari kregen duizenden zorgverleners te horen dat hun contracten stopgezet worden. De vakbond van de sector heeft dan meteen een protest aangekondigd. Ik vind het jammer om te zeggen, maar ik verwacht niet meteen dat deze regering de gemeenschap zal kunnen helpen".

Videospeler inladen...

Meest gelezen