Liveblog - Premier Wilmès over beperkt bezoek thuis: "Het zal puzzelen zijn, maar we geven hoop"

Vanaf maandag kunt u weer naar de winkel en vanaf zondag mag u vier mensen, telkens dezelfde, thuis ontvangen. De Nationale Veiligheidsraad heeft op een persconferentie de volgende fase in de versoepelings­maatregelen toegelicht. Volg hier al het coronanieuws op de voet in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Deze nieuwe knopen heeft de Nationale Veiligheidsraad doorgehakt

Op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad heeft premier Sophie Wilmès de meest recente beslissingen toegelicht. Dit is het beknopte overzicht, dat we tijdens de persconferentie verder aanvullen:

  •  Vanaf komende zondag mag elk gezin tot 4 mensen ontvangen, altijd dezelfde. Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. Je moet dan ook de nodige fysieke afstand bewaren en bij voorkeur bezoek buiten ontvangen. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van het gezin ziek is. "Dit systeem maakt tracering nadien makkelijker, als iemand het coronavirus zou oplopen."
  • Vanaf 11 mei gaan de winkels opnieuw open, onder strikte regels. Er zal maar 1 klant toegelaten zijn per 10 m², voor maximaal 30 minuten. Er zijn wel uitzonderingen voor kleinere winkels. Elke klant wordt "sterk aangeraden" een mondmasker te dragen in de winkel (maar dat is dus vooralsnog niet verplicht, red.). Voor de werknemers moet een veilige werkomgeving worden gegarandeerd.
  • Je mag enkel alleen gaan winkelen. Kinderen jonger dan 18 en mensen die hulp nodig hebben, mogen uiteraard wel worden begeleid. Wilmès roept op enkel te gaan shoppen in de buurt. En toeristische uitstapjes tijdens dat shoppen blijven verboden. "En als het druk is in de winkelstraat of in het shoppingcentrum, keer dan op een ander moment terug."
  • Markten gaan nog niet open. Wel zijn foodtrucks en andere kraampjes mogelijk als ze toestemming hebben van de lokale overheid.
  • Sportwedstrijden blijven verboden tot en met 31 juli.

Lees er hier meer over:

Herbekijk de integrale persconferentie van de Veiligheidsraad:

Videospeler inladen...

Het principe van de essentiële en niet-essentiële verplaatsingen gaan we moeten lossen. De politie kan dat niet houden. Je kan 101 reden hebben om ergens naar toe te gaan. Je kan dat niet meer handhaven.

Marc Van Ranst

Een van mijn grote vragen was om de markten samen met de winkels te laten opengaan. Mijn redenering was dat shoppen in open lucht gezonder is. Die markten hebben ook een aanbod aan verse lokale producten. Er zijn zoveel producenten die graag hun producten zouden willen aanbieden, maar ik heb toch begrepen dat er perspectief is richting 18 mei en de burgemeesters hebben dan een week extra tijd om alles goed voor te bereiden

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in "De afspraak"

Kustburgemeesters zeggen dat ze verbod tweedeverblijvers niet langer kunnen handhaven

De kustburgemeesters zeggen dat ze het verbod op de komst van tweedeverblijvers niet langer kunnen handhaven. Dat blijkt uit een rondvraag bij de burgemeesters. De Nationale Veiligheidsraad zou eerst bekijken of tweedeverblijvers vanaf 18 mei terug naar de kust konden komen, maar die datum wordt nu verschoven naar ten vroegste 8 juni. De kustburgemeesters verklaarden zich vorige week na overleg nog bereid om tweedeverblijvers vanaf 18 mei opnieuw toe te laten.

Lees het artikel hier:

Het is nu mogelijk om met twee gezinnen bijvoorbeeld een kinderopvang te regelen. Dit kan een oplossing zijn om het opvangprobleem te verminderen, als de volgende weken meer mensen gaan werken
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in "De afspraak"

278 nieuwe sterfgevallen in Frankrijk, forse daling mensen in intensieve zorg

Het nieuwe coronavirus heeft in Frankrijk op 24 uur tijd nog eens aan 278 mensen het leven gekost zodat het land 25.809 coronadoden telt, meldt de Franse nationale gezondheidsdienst.

Er hebben op een dag tijd 792 patiënten het ziekenhuis mogen verlaten, terwijl er 833 nieuwe waren. De afdeling intensieve zorg zag 283 bedden minder bezet, waardoor die diensten nog 3.147 mensen behandelen. Begin april vertoefden er nog meer dan 7.000 patiënten in de intensievde zorg.

In totaal hebben 53.972 als genezen het ziekenhuis mogen verlaten.

Minister van Justitie Koen Geens: "Tot nu toe 17 gedetineerden besmet met coronavirus"

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is bij zeventien gedetineerden in de Belgische gevangenissen een besmetting met COVID-19 vastgesteld. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geantwoord in de commissie Justitie op een vraag van Kamerlid Ben Segers (SP.A). Bij de personeelsleden - zowel bewakend als administratief personeel - zijn in totaal al 64 mensen besmet geraakt.

"Zeventien besmette gedetineerden. Dat is 0,0018% van het totale aantal gedetineerden in ons land (ongeveer 9.600, nvdr)", zei Geens. "De productie van mondmaskers zal eind volgende week ook volstaan om alle gedetineerden in België een mondmasker te bezorgen. Voor het gevangenispersoneel is dat nu al het geval", aldus nog de minister.

Meest gelezen