Videospeler inladen...

Marc Van Ranst over versoepeling sociaal contact: "Moesten iets doen, maar vier mensen uitnodigen is het maximale"

De Nationale Veiligheidsraad heeft aangekondigd dat de gezinnen vanaf 10 mei vier mensen mogen ontvangen. Daarna mogen de gezinnen dezelfde mensen nog ontmoeten, met het respecteren van social distancing en het liefst in de tuin. "Dat is echt het maximale dat we kunnen doen en we doen het met een bang hart", reageert Marc Van Ranst in "Het Journaal Extra" op Eén. Zijn collega Erika Vlieghe voegt eraan toe dat het niet de bedoeling is dat grootouders een hele dag gaan oppassen op de kleinkinderen. "Een kort bezoek op veilige afstand is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen", aldus Vlieghe.

De aankondiging van premier Wilmès dat gezinnen vanaf zondag 10 mei (Moederdag) tot vier mensen mogen ontvangen, is een versoepeling van de coronamaatregelen om tegemoet te komen aan de wens van heel wat mensen.

De viroloog Marc Van Ranst legt in "Het Journaal Extra" uit dat een verdere versoepeling zeker niet voor 18 mei is. "Vier mensen ontmoeten is echt het maximale en we doen het met een bang hart. Waar de eerste minister op appelleert, is de burgerzin. Onze bevolking heeft de voorbije weken en maanden met heel wat verantwoordelijkheidszin gereageerd op de coronamaatregelen en daardoor is de curve naar beneden gegaan. Dat is de verdienste van iedereen en dat maakt dat we deze stap durven zetten. Controle is moeilijk, bijna onmogelijk", aldus Van Ranst.

We moesten het ventiel een beetje openzetten, maar het zal altijd te weinig zijn. 

Marc Van Ranst

Volgens Van Ranst waren alle beslissingen moeilijk geweest, behalve niets doen. "We moesten het ventiel een beetje openzetten, maar het zal altijd te weinig zijn. Een verdere versoepeling voor sociale contacten zal zeker niet voor 18 mei zijn."

De gevolgen van de versoepeling van de coronamaatregelen zal heel grondig geëvalueerd worden. "We moeten de nieuwe fase in de versoepeling van de coronamaatregelen eerst evalueren. Alle winkels gaan opnieuw open, mensen mogen elkaar opnieuw zien. Dat gaan we goed moeten evalueren. Het is overal afwachten", besluit Van Ranst.

Bekijk de eerste reactie van Marc Van Ranst uit "Het Journaal Extra" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat hij zelf aan de reacties in zijn mailbox merkte dat er nood was aan een versoepeling van coronamaatregelen op vlak van de sociale contacten. "Ik ben blij dat daar nu toch meer perspectief is geboden."

Toch houdt hij net zoals zijn collega Marc Van Ranst een beetje zijn hart vast, zo zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Zulke bezoeken thuis zijn vaak intiemer en houden dus veel risico in. Als mensen dat ernstig nemen en daar voorzichtig mee omspringen, gaat het meevallen. Maar als mensen dit nu gaan gebruiken om familiefeesten, barbecues of buurtfeesten te organiseren, dan kan dat heel wat risico's teweegbrengen. Het virus heeft niet veel nodig om weer op te flakkeren."

Bezoek van grootouders aan kleinkinderen kan, een hele dag oppassen niet

viroloog Erika Vlieghe

Nu de Nationale Veiligheidsraad vanaf zondag weer beperkt sociaal contact mogelijk heeft gemaakt, is het niet de bedoeling dat grootouders op hun kleinkinderen gaan passen. Dat zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep die de exitstrategie moet uitstippelen (GEES).

"We voelden heel duidelijk dat mensen nu heel erg nood hebben aan sociaal contact, en ja, dat is een moeilijke balans. We gaan kijken hoe dat gaat. En we hopen dat mensen ook het gezond verstand hebben om dat beperkt te houden", zegt Vlieghe. De beperking maakt het ook "bevattelijk voor contact­opsporing mocht er toch iemand ziek zijn".

Ze benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat ouders van het beperkt sociaal contact gebruikmaken om grootouders op kleinkinderen te laten passen. "Een bezoek, een kort bezoek, op veilige afstand is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen. Dat is nog een volgende stap en iets waar echt nog wel op een andere manier over moet worden nagedacht", zegt Vlieghe.

Bekijk hier viroloog Marc Van Ranst en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de beslissingen van de Veiligheidsraad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen